En god tomatsås

Jag passar på att göra en kylskåpsrensning hemma och försöker ta tillvara de färskvaror vi har som annars kommer att bli gamla. Jag älskar att köpa mat och framför allt att göra fynd. Det för med sig att vi ofta har enorma mängder mat hemma. Vissa saker går att frysa medans andra livsmedel som tex grönsaker måste användas upp eller tillagas.

Imorse gjorde jag en sats tomatsås. Den är verkligen gudagod och kan anpassas efter de grönsaker man har hemma i kylen. Såsen är också mycket användbar och kan spädas med vatten för att användas som soppbas eller serveras med pasta. Den fungerar även fint ihop med kyckling, kött eller fisk.

Tomatsås von Sydow, 4 port

6 st tomater, färska
2 st vitlökar, hela
2 st paprikor, valfri färg
3 st gula lökar
2 st chili, – det går att minska mängden om man vill ha såsen mildare
1 st morot
1 burk(ar) passerade tomater
olja
vitvinsvinäger
salt

Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela även tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar.
Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form och ringla över olja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i 1-1,5 h.

När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Låt dem svalna något innan skalen plockas av löken och ev stjälkar plockas bort.

Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med salt och lite vitvinsvinäger.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *