En oklassisk kokbok

Lilla Ego - Kokbok av Tom Sjöstedt och Daniel Räms

Lilla Ego – Kokbok av Tom Sjöstedt och Daniel Räms.

Torsdag till söndag denna vecka gick den årliga bokmässan i Göteborg av stapeln Jag hade kunnat ge min högra hand för att vara på plats. Njuta av alla böcker, författare, föredrag och mingel. Jag hade dock varken inbjudan eller tid att åka. Jag har ett vanligt jobb som kräver sitt, men hade jag fått inbjudan hade jag garanterat tagit ledigt. Jag älskar böcker och att läsa. Kanske nåt förlag eller författare som kan skicka mig en inbjudan och hotellövernattning till nästa år?! Bokmässa eller inte, jag har ändå fått njuta av ett urval av höstens boknyheter. Kommer givetvis att presentera guldkornen här på bloggen. Först ut är En oklassisk kokbok, Lilla Ego.

Drömdessert - Hallonyoghurtglass med rabarber och lagerbladsmaränger

Drömdessert – Hallonyoghurtglass med rabarber och lagerbladsmaränger.

Lilla Ego – en oklassisk kokbok är skriven av Tom Sjöstedt och Daniel Räms. En riktigt vacker, tjock inspirerande kokbok. En typsik coffee table-bok. Snygga böcker som har tagit sig in i våra hem främst som en inredningsdetalj men bjuder även på intressant läsning och är helt klart värda att läsas.

Ratatouille tillagat väldigt oortodoxt serveras med fetaemolsion, vitlöksstekt tupplår och tuppsky

Ratatouille tillagat väldigt oortodoxt serveras med fetaemolsion, vitlöksstekt tupplår och tuppsky.

För er som inte känner till vad Lilla Ego är så är det en otroligt populär krog här i Stockholm grundad av stjärnkockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Båda har varit Årets kock och jobbat på flera stjärnkrogar. Lilla Ego har 42 platser som snabbt blir fullbokade, men har även åtta platser i matbaren som hålls öppet för gäster som bara slinker förbi. De försöker laga ganska okomplicerad mat, arbetar istället med rena smaker och smakrika rätter som är ordentligt genomtänkta, de arbetar mycket med konsistenser. Maten är rustik och i grunden svensk, de vill servera ordentliga portioner, inte smårätter.

Gravad och sotad lax serveras med inlagd kålrot, shisoemulsion samt brynt sojavinägrett och saltrostade hasselnötter

Gravad och sotad lax serveras med inlagd kålrot, shisoemulsion samt brynt sojavinägrett och saltrostade hasselnötter.

Till boken. Recepten som presenteras är helt enkelt det som har serverats och serveras på krogen. Vi får recept på både signaturrätter, förrätter, huvudrätter och efterrätter. Allt mycket vackert presenterat, helt underbara lockande bilder. Den är dock väldigt oklassisk. Vi får utan omsvep ta del av hur svårt det är att följa recept, deras och andras. Man måste känna, förstå, smaka och tänka. Saker och ting går snett. Recept är statiskt, råvarorna är det inte utan varierar mellan exemplar  och från dag till dag. Vissa verktyg och maskiner behövs i köket, annars kan vissa av rätterna inte göras. Anpassa er eller skit i att ens göra ett försök.

Vackra bilder och inspirerande recept, men på tok för svåra att laga till för en amatörkock som jag

Vackra bilder och inspirerande recept, men på tok för svåra att laga till för en amatörkock som jag.

En helt underbar chokladdessert.

En helt underbar chokladdessert.

De har mycket på tallrikarna i sina rätter. Det kan kännas stökigt att göra hemma. Vill man inte laga hela rätten kan man ju plocka ut tillbehör och laga. De har gjort allt i sin makt för att anpassa recepten till oss läsare, men de vet att det är ett omöjligt uppdrag. Lagar man något av deras recept kommer det gå åt helvete. Allt kommer misslyckas. ”Kom och ät hos oss istället, det är mycket roligare. Om ni mot förmodan vill prova något så önskar vi er all lycka men räkna inte med succé”.

Jordgubbar, jordgubbar och jordgubbar, typ :-)

Jordgubbar, jordgubbar och jordgubbar, typ 🙂

Jag är faktiskt benägen att hålla med. Boken innehåller massor av rätter som låter helt gudomliga! Vad sägs tex om Gruyèrsemla med lättrökt hjortinnanlår och stekta kantareller samt inlagda gröna tomater och granskottsvinägrett, Gravad och sotad lax serveras med inlagd kålrot, shisoemulsion samt brynt sojavinägrett och saltrostade hasselnötter, Ratatouille tillagat väldigt oortodoxt serveras med fetaemolsion, vitlöksstekt tupplår och tuppsky, Hällristad rensadel stekt till 46 grader serveras med morötter i olika former samt friterad lök, fryst chorizosmör och enbärssky, Mandel, hallon och yuzu och frågor på det?, Jordgubbar, jordgubbar och jordgubbar typ. Jag är ledsen, men jag kommer med största sannolikhet aldrig att laga en enda rätt ur denna bok. Men det är en oerhört vacker och trevlig bok som ni gärna får bläddra i när ni kommer hem till mig!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Dianasdrömmar skriver:

    Älskar också böcker , finns inget som slår känslan att bläddra i en ny bok kram Diana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *