Enkel men fantastiskt god bjudmat
Recept på enkel men god bjudmat man kan förbereda får man aldrig för många av. Första advent var vi bjudna till Mattias kusin där vi blev bjudna på en gryta som var fantastiskt god och som jag självklart snodde hem receptet på. Vi bjöd själva på den under julveckan i fjällen och rätten var lika uppskattad då. Jag gjorde visserligen lite tillägg i grytan i form av färska champinjoner och rivna morötter men de som var med på båda bjudningarna tyckte till och med att min variant var mycket godare!! Till grytan serveras med fördel ris, sallad och gott färskt bröd.
Bjudgryta, 6 port
300 g griskött (grytbitar eller bog)
1 kg kyckling (hel styckad kyckling eller kycklingben)
20 smålökar
1 msk dragon
1 msk basilika
salt och peppar
1 dl buljong
2 burkar a 400 g hela tomater
3 dl grädde
2 msk vetemjöl
10-12 prinskorvar
Skär grisköttet i bitar. Bryn runtom och lägg i en stor gryta. Stycka kycklingen eller använd kycklingben. Skala smålökarna. Bryn kyckling och lök och lägg ner i grytan. Krydda med dragon, basilika, salt och peppar. Häll på buljongen och låt koka 30 minuter under lock. Häll på mer buljong om det behövs.
Häll bort spadet från de hela tomaterna. Vispa ihop grädde och vetemjöl. Häll ned tomaterna, gräddblandningen och prinskorven i grytan och låt koka i 5 minuter. Nu är maten klar att serveras och njutas av.
Senaste kommentarer