Enkel men fantastiskt god bjudmat

Recept på enkel men god bjudmat man kan förbereda får man aldrig för många av. Första advent var vi bjudna till Mattias kusin där vi blev bjudna på en gryta som var fantastiskt god och som jag självklart snodde hem receptet på. Vi bjöd själva på den under julveckan i fjällen och rätten var lika uppskattad då. Jag gjorde visserligen lite tillägg i grytan i form av färska champinjoner och rivna morötter men de som var med på båda bjudningarna tyckte till och med att min variant var mycket godare!! Till grytan serveras med fördel ris, sallad och gott färskt bröd.

Bjudgryta, 6 port

300 g griskött (grytbitar eller bog)
1 kg kyckling (hel styckad kyckling eller kycklingben)
20 smålökar
1 msk dragon
1 msk basilika
salt och peppar
1 dl buljong
2 burkar a 400 g hela tomater
3 dl grädde
2 msk vetemjöl
10-12 prinskorvar

Skär grisköttet i bitar. Bryn runtom och lägg i en stor gryta. Stycka kycklingen eller använd kycklingben. Skala smålökarna. Bryn kyckling och lök och lägg ner i grytan. Krydda med dragon, basilika, salt och peppar. Häll på buljongen och låt koka 30 minuter under lock. Häll på mer buljong om det behövs.

Häll bort spadet från de hela tomaterna. Vispa ihop grädde och vetemjöl. Häll ned tomaterna, gräddblandningen och prinskorven i grytan och låt koka i 5 minuter. Nu är maten klar att serveras och njutas av.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *