Finlördag med tonfisk

Lördagar upprätthåller vi vår nyligen startade underbara tradition med finmiddag med ingredienser köpt från slaktaren eller delikatessdisken i bästa mataffären. Den här lördagen gjorde vi (tillfällig) köttpaus och testade istället ett nytt grepp med fisk och skaldjur istället. Lika fint, dyrt och gudagott det!

Till förrätt köpte vi en varsin lax- och wasabibakelse. Bakelsen var verkligen krämig och god. Någon wasabismak kunde dock inte jag skönja… Även om den var god blev den faktiskt en besvikelse för mig – jag hade förväntat mig mer. Det är det som är problemet med höga förväntningar, då kan man lätt bli besviken. Ett mycket gott vitt vin drack vi till förrätten som passade perfekt.

Huvudrätten blev lätt halstrad färsk, tonfisk tillagad på grillen. Den kryddades enbart med salt och peppar.Till detta en spenat- och tomatrisotto och färska grönsaker. Ojojoj, vad GOTT! Tonfisken hade den perfekta röda kärnan, underbar konsistens och perfekt smak. Gottgottgott! Risotton – vilken underbar, krämig välsmakande risottto. Den var så obeskrivligt ljuvlig och den kommer jag garanterat laga till andra maträtter. Tror den skulle passa sig mycket bra till vilken köttbit, korvbit, fiskbit som helst. Jag tog om tre gånger!

Vi drack vitt vin även till huvudrätten som harmoniserade mycket väl med köttets och risottons smaker.

Tomat- och spenatrisotto, 4 port

50 g pinjenötter
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör + 1 msk smör
1,5 dl arboriris
2 tsk paprikapulver
1 dl torrt vitt vin
7-8 dl varm hönsbuljong från tärning
10 st körsbärstomater
80 g babyspenat
salt och peppar

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna och lägg åt sidan. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt ris och fräs ytterligare en stund. Blanda ner paprikapulver, häll på vin. Rör om så vinet kokar in. Fortsätt att späda, lite i taget, med varm hönsbuljong. Rör om då och då, ca 20 min. Fortsätt tills all buljong är slut.

Halvera och fräs körsbärstomaterna i smör. Körsbärstomater, pinjenötter och spenat vänds ner i risotton strax före servering.

Som om inte detta vore nog avslutade vi kvällen med en av mina favoritefterrätter, chokladfondant. Den serverade jag med vaniljglass från Häagen-Dazs och färska jordgubbar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *