Grekiska lammfärsbiffar
Kvällens middag blev grekiska lammfärsbiffar i tomatsås, klyftpotatis och tzatziki. Jag kokade också den ekologiska broccolin från Ekolådan vilken jag toppade med rivet citronskal, olivolja och salt. Allt var verkligen jättegott! Det är kul att variera sig från den vanliga köttfärsen. Jag har köpt både lammfärs som jag använde idag och ett paket kalvfärs ligger och väntar i frysen. Det blir nog wallenbergare av dom.
Grekiska lammfärsbiffar i tomatsås, 4 port
400 g lammfärs
2 scharlottenlök
1/2 tsk spiskummin
1/2 dl vitt vin
3/4 dl havregryn
1 ägg
150 g fetaost
salt och peppar
tomatsås
1/2 gul lök
olivolja
1 burk krossade tomater
Oregano, färsk eller torkad
salt och peppar
Skala och riv scharlottenlöken. Lägg havregrynen i en bunke. Häll på vinet. Låt svälla 5-10 min. Häll ned lammfärs, riven lök, ägg och krydda. Smula sedan ned fetaosten och blanda samman till en fast smet.
Stek köttbiffarna i matfett så att de får lite färg. Låt svalna. Hacka lök och fräs i olivolja. Häll i krossade tomater. Låt koka ihop några minuter. Lägg i biffarna. Salta och peppra. Låt koka i 7-8 minuter.
Tzatziki
3 dl naturell lättyoghurt som man rinner av i kaffefilter
1/2 riven gurka
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar
Låt yoghurten rinna av över natten. Blanda den avrunna yoghurten med riven gurka och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Senaste kommentarer