Hårborttagning – jämförande test

Slät hud är ett måste för mig. Jag är inte bekväm med att vara hårig och lurvig. Jag har rakat mig ända sedan jag blev tonåring. Jag rakar ben, bikinilinje och armhålor regelbundet och återfuktar ofta för att få fräsch och fin hy. Jag är extra noga med att raka mig under sommarhalvåret. Då visar jag ju upp huden på ett helt annat sätt än resten av året. Korta kjolar och shorts, bikini och baddräkt visar ibland mer hud än de döljer. De varma kläder jag bär resten av året täcker det mesta av kroppen, gymkläderna undantaget.

Egentligen spelar inte mängden kläder och hud jag täcker någon roll. Jag rakar mig faktiskt uteslutande för min egen skull. Det känns fräschare och jag känner mig snyggare. Jag är också av den uppfattningen att välrakade armhålor ger mindre svett, deon fastnar lättare och att jag därmed luktar godare.

Alla dessa positiva känslor gör att det är välinvesterad tid jag lägger ner på hårborttagning. Tiden som krävs varierar dessutom beroende på vilken hårborttagningsmetod jag använder mig av. De fyra jag har testat är rakhyvel, elektriskt rakapparat, epilator och IPL (intensivt pulserat ljus). Vilken man väljer beror på om man vill bli hårfri för stunden, för några veckor eller resten av livet. Alla har sina för- och nackdelar och jag tänkte göra ett jämförande test. De som ingår i mitt test är en helt vanlig manuell rakhyvel, en epilator, en lady shaver och en IPL.

Med manuell rakhyvel måste man i princip raka sig nästan varje dag.  Det går snabbt, den rakar helt slätt och funkar både till bikinilinje, armhålor och ben. Ibland kan det gå lite för fort. Det är inte bara hår som försvinner utan även hud. Det är mer regel än undantag att man får skärsår här och där, speciellt där huden är ojämn. Att raka med rakhyvel på torr hud fungerar inte bra alls. Huden blir röd och irriterad. I duschen under rinnande vatten går det fint, men se till att belysningen är bra.

Hårborttagning

Philips IPL (Lumea Prestige SC2009)

Philips Lumea IPL Prestige är en sladdlös IPL-modell som fungerar både på kroppen och i ansiktet. Den reducerar hårväxten upp till 75 % redan efter fyra behandlingar. För bästa resultat ska man sedan upprepa behandlingen var fjärde till var åttonde vecka. Jag har prövat den här under sommaren på en liten del av benet och fått bra resultat. Det tar dock tid för allt hår att försvinna. IPL är inget du använder inför en dag på stranden. Jag vill också mana till försiktighet, det är inte helt riskfritt att använda IPL. Följ säkerhetsföreskrifterna noggrant!

En nackdel med IPL är att det måste vara mörka hårstrån för att IPL ska fungera. Inget problem för mig som är mörk av naturen med andra ord! Ytterligare en nackdel är priset, men att gå på IPL-behandling på skönhetssalong är ännu dyrare.

DSC_8035

Philips Satinelle Prestige BRE650

Philips Satinelle är en epilator som tar bort hårväxt från roten, både i ansiktet och på kroppen. Just den här modellen har keramiska pincettplattor med mikroräfflor som fångar upp även fina, korta hår på 0.5 mm. Alla som ni använt en epilator vet att att den tar bort hår på ett väldigt effektivt sätt, dessutom håller sig benen hårfria relativt länge eftersom dom rycks upp med roten. Nackdelen är naturligtvis att det kan vara lite mer smärtsamt än t.ex. rakhyvel och ladyshaver. Dessutom är metoden inte jätteskonsam mot huden. Huden är känslig upp till ett dygn efter epilering och det rekommenderas t.ex. inte att man solar direkt efteråt. Jämfört med hur ont gamla tiders epilatorer gjorde är Satinelle en rena drömmen att använda. Själv vande jag mig dessutom snabbt vid smärtan, samt att jag tål smärta väldigt bra.

DSC_8037

Philips SatinShave Prestige

SatinShave Prestige är en klassisk ladyshaver. Just den här modellen har dubbla skärblad samt skyddande kuddar kring bladen. Det gör att det inte blir någon direktkontakt med huden. Rakhuvudet är rörligt och följer huden på ett bra sätt. Rakapparaten fungerar väldigt bra, men personligen tycker jag att det tar för lång tid jämfört med en hyvel. Man får ta om flera gånger på samma yta för att bort alla hårstrån.

DSC_8036
En kort sammanfattning:

-IPL är helt perfekt för områden där du permanent vill få bort hårväxt (upp till 75% med produkt för hemmabruk). Nackdelen är att den bara fungerar på mörka hårstrån och att det är väldigt viktigt att följa säkerhetsföreskrifter för ett riskfritt användande.

-En epilator kan med fördel användas när du vill ha en nyrakad känsla en längre tid, kanske inför en resa.

-En ladyshaver och hyvel ger ett likvärdigt resultat, men personligen föredrar jag hyveln för ett snabbt och enkelt resultat.

DSC_8030

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *