Grön i köket

Grön i köket av Johanna Westman

Grön i köket av Johanna Westman

Jag älskar underfundiga (dubbelbottnade) ord och meningar. Det är ofta humor i det. Mina barn har fått hem en grym kokbok som riktar sig till barn i ålder 9-12 år. Den heter Grön i köket av Johanna Westman.

Att äta efter säsong är bra både för miljö och smak.

Att äta efter säsong är bra både för miljö och smak.

Dagens ungdom har inte alls samma förlegade (?) syn på det här med att proppa i sig kött hela tiden utan är mer öppna för grönt och gröna alternativ. Kokboken är för oss som vill äta mer grönsaker och kanske äta vegetariskt några gånger i veckan. Äta mer grönt och därmed göra världen lite bättre. Bättre för miljön och bättre för kroppen att minska på köttkonsumtionen. Bäst blir det för miljön blir det om man lagar det som är färdigt att skörda just nu, äta det som är i säsong. Bättre men även godare smak! Boken är därför indelad efter våra fyra årstider.

Sötpotatisgratängen både ser och låter fantastiskt god ut!

Sötpotatisgratängen både ser och låter fantastiskt god ut!

Grön i köket betyder inte bara att äta mer grönt utan att man inte lagat så mat så mycket förut. Boken inleds därför med en lista med tips och råd på det viktigaste man behöver tänka på som spis, ugnen och kniv för att nämna några exempel.

Kronans kaka gjord på bland annat potatis.

Kronans kaka gjord på bland annat potatis.

Sedan följer bokens alla recept. Det är runt 100 recept uppdelat efter säsong på soppor, pastarätter, grönsaker som tillbehör, grönsaker i bakverk och även goda efterrätter med frukt i. Goda, fräscha, gröna rätter. För varje recept finns en bild, tydlig men inte överdriven beskrivning av vad man behöver, hur man steg för steg går tillväga samt praktiska och roliga tips.

Grön sommarpasta.

Grön sommarpasta.

Filippa gillar de flesta grönsaker, även hon hon föredrar dom i rå eller möjligt vis kokad och stekt form. I mat är hon mer skeptisk. Gus verkar generellt sett ha någon typ av fobi för grönsaker. Men både barnen och jag gillade kokboken ändå. Bilderna är vackra, det finns recept som även barnen kan tänka sig att testa (och faktiskt inte bara efterrätterna, bullarna och kakorna utan även huvudrätterna) men den lockar också fram skratt. Här och där finns bilder där Johanna och olika grönsaker säger roliga saker som Kål me cazy vid kålen, Jag har ont i knoppen vid sparrisen, Den här tårtan måste jag lägga rabarber på vid rabarberna.

Plommonsylten har jag redan lagat till!

Plommonsylten har jag redan lagat till!

En stor tumme upp för en modern, grön kokbok som vänder sig till de som har stort inflytande över vad som serveras i hemmen, nu och i framtiden. Att satsa mer på grönt och mindre på kött tror jag är rätt väg att gå för ett hållbart och friskt samhälle.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *