Jambalaya
Kvällens middag blev ett recept jag snubblade över på Kronfågels hemsida, nämligen Jambalaya. Mattias förknippar den rätten med att ta vara på rester och det har han rätt i, den skulle passa perfekt för det. Men nu hade vi inga rester, utan jag lagade till allt enligt recept. Jag böt dock ut vissa ingredienser, tex matvete mot hel dinkel, la till fler korvar, mer räkor, färsk spenat, färska tomater och tärnad avokado. Kyckingen jag använde mig av var hel, färsk Bjärekyckling.
Bjärekycklingen har inga tillsatser i fodret. Inget köttmjöl, inget fiskmjöl, inga medicinska tillsatser. De äter ett foder som bygger på majs. Den stora andelen majs i fodret ger kycklingköttet en gulaktig ton och ger den dess speciella smak. Majsen bidrar även till att kycklingen kan födas upp helt utan tillsats av antibiotika i fodret. Dessutom får Bjärekycklingen gott om utrymme att sprätta i och de går skyddade inomhus med en jämn och anpassad temperatur och fri tillgång till både foder och vatten. Nu älskar jag färsk, hel kyckling och denna var fantastiskt god den med och med alla fördelar som räknas upp ovan känns det ännu bättre att välja en Bjärekyckling framför ”vanliga”. Fast priset är förstås ganska mycket högre för en Bjäre.
Jambalayan var i mitt tycke helt fantastiskt god! Mattias och Filippa höll med. Gustaf åt bara korven och var väldigt missnöjd när han inte fick mer korv. Han är som jag skrivit förut galen i korv!
Jambalaya, 4 portioner
1 grillad kyckling
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
4 port dinkelris
Buljong till kokning
2 tsk sambal oelek
4 chorizokorvar
100 g skalade räkor
125 g lätt förvällda sockerärter
Ca 2 dl ruccola sallad
Dela kycklingen och skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt dinkelris och anpassad mängd buljong. Låt koka samman enligt anvisning på förpackningen. Stek under tiden chorizo i slantar. Blanda matvete med kyckling, chorizo, räkor, sockerärter och ruccolasallad. Servera genast!
Senaste kommentarer