Fisksoppa med räkor i Crock Pot
I söndags var jag och familjen traditionsenligt bjudna till Mattias kusin med familj på glöggfika. I år var konceptet lite annorlunda. Istället för att blanda vänner och släkt delades vi upp och bjöds på både fika och middag. Då vi inledde med fika valde värdinnan att göra lite lättare mat för att vi skulle få plats med allt gott. Till middag serverade hon fisksoppa som var helt magiskt god. Till detta aioli och nybakad baguette. Inte bara jag, utan de flesta, tog om flera gånger. Så gott! Den var så god att jag tog receptet och lagade den till middag redan på tisdagen. Jag lagade till soppan i Crock Pot men den går självklart lika bra att göra i kastrull/gryta på spisen. Tisdagens middag blev alltså fisksoppa med räkor i Crock Pot.
En helt underbar smakrik, krämig soppa med saftiga bitar av torsk och färska räkor. Jag köpte färdigskalade räkor i delikatessdisken men det går lika bra att använda frysta räkor som man skalar för hand. Enligt receptet ska man ha Bongs tomatsoppa. Jag hittade inte den i min affär och tog istället Findus tomatsoppa.
Fisksoppa med räkor i Crock Pot, 4 port
1 burk Bongs tomatsoppa
1 burk krossad tomat (400 g)
1 paket torsk (400 g)
1 påse färska eller frysta räkor (500 g)
1 burk creme fraiche
1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
1 msk fiskfond
1 dl vitt vin
Dill
1 paket saffran
Salt och peppar
Hacka lök och vitlök. Fräs i smör i Crock Pot-grytan eller i stekpanna tillsammans med saffran. Ställ tillbaka Crock Pot-grytan på tillagningsenheten. Häll ned tomatsoppa, krossade tomater, fiskfond, vitt vin och dill. Krydda med salt och peppar.
Låt gå på hög värme i 2 timmar. Tillsätt tärnad torsk och creme fraiche. Låt gå ytterligare 30 minuter på hög värme. När allt är klart rör du ned räkorna i den varma soppan och rör om.
Servera med aioli (1 burk creme fraiche, pressad vitlök, stark senap, salt och peppar) och ett gott bröd.
Tillagning i gryta på spisen: Vill man tillaga denna soppa på spisen gör man i princip likadant. Fräs lök och vitlök med saffran. Häll ned allt, även creme fraiche, utom torsk och räkor. Låt koka upp. Ha sedan i tärnad torsk och låt koka 7 minuter på svag värme. När allt är klart rör man ner räkorna. Klart att servera.
Senaste kommentarer