Håll formen
Kvällens middag blev mat i sin bästa form. Och tillagad i form dessutom. Allt-i-ett! Just allt-i-ett-rätter måste vara guds gåva till folket. Bara att ösa ner det man gillar, in i ugn, fram med fatet på bordet och ta för sig.
Kvällens allt-i-ett-form blev lasagne när den är som bäst. Krämig, god, välsmakande och lagom krispig. Glöm bara inte grönsakerna till. Perfekta komplementet!
Krämig köttfärssås, 6 port
800 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
4 msk tomatpuré
vatten
Arla creme fraiche paprika/chili
salt, peppar, paprikapulver
Bryn köttfärsen i het panna. Finhacka lök och riv vitlök och skalad morot. Häll ned lök, vitlök och morot i pannan och låt bryna tillsammans med köttfärsen. Krydda med salt, peppar och paprikapulver efter smak. Häll på tomatpuré och vatten och låt koka, minst 20 minuter. Rör om och fyll på med vatten med jämna mellanrum. När köttfärssåsen är så gott som klar, häll ned creme fraiche och låt koka ihop.
Bechamelsås
4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl lättmjölk
salt och vitpeppar
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör noga till en tjock och slät massa. Häll i mjölken och låt koka upp under omrörning. Rör tills konsistensen är jämn. Smaka av med salt och vitpeppar.
Nu är det dags att fixa ihop din lasagne. Börja med sås i botten på en ugnssäker form. Lägg på ett lager lasagneplattor (gärna färska). Lägg på ett lager köttfärssås. Häll på lite sås över köttfärsen. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor, köttfärssås och lite sås. Avsluta med ett lager lasagneplattor, resten av såsen, toppa med valfri mängd riven ost. Stoppa in formen i ugn på 225 grader i ca 40 minuter.
Det lät inte fel faktiskt!