Kalops

Kalops

Kalops

Så är hösten här och vad passar bättre än en värmande gryta?! I senaste numret av Allt om mat hittade jag ett recept på Kalops. Jag lagade den i förrgår och så fick den stå och gotta sig i kylen så att smakerna satte sig. Grytan var jättegod. Till kalopsen hade vi matkorn, rödbetor och kokta, färska gröna bönor. Bönorna var oerhört goda, skulle kunna äta dom som godis. Jag kokade dom och hade sedan på lite äkta smör och flingsalt. Mums!

Kalops, ca 8 port

1.2 kg grytbitar av benfri högrev
2 gula lökar
1 morot
2 msk smör
2 lagerblad
5-6 kryddpepparkorn
5-6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 liter vatten
1-1½ tsk salt

Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta och rör om väl. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt i 1½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *