Kalops
Så är hösten här och vad passar bättre än en värmande gryta?! I senaste numret av Allt om mat hittade jag ett recept på Kalops. Jag lagade den i förrgår och så fick den stå och gotta sig i kylen så att smakerna satte sig. Grytan var jättegod. Till kalopsen hade vi matkorn, rödbetor och kokta, färska gröna bönor. Bönorna var oerhört goda, skulle kunna äta dom som godis. Jag kokade dom och hade sedan på lite äkta smör och flingsalt. Mums!
Kalops, ca 8 port
1.2 kg grytbitar av benfri högrev
2 gula lökar
1 morot
2 msk smör
2 lagerblad
5-6 kryddpepparkorn
5-6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 liter vatten
1-1½ tsk salt
Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta och rör om väl. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt i 1½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.
Senaste kommentarer