Mustig chili con carne i Crock-Pot
I veckan ställdes min kära Crock-Pot på köksbänken igen, redo att tillverka god, slökokad mat. På menyn stod en klassisk chili con carne gjord på köttfärs. En riktigt mustig chili con carne i Crock-Pot. Självklart kan chili con carne göras i kastrull på spisen. Men långlagat i en potta kommer smakerna kommer fram så mycket mer. Jag har testat det förut och alltid med perfekt resultat.
Det går jättebra att utgå från sitt vanliga chili-recept tänkt för kastrulltillagning. Det enda man behöver tänka på är att steka på köttfärsen och fräsa lök och paprika innan de läggs ner i Crock-Pot om man inte har stekfunktion i sin potta (vilket jag tyvärr inte har). Sedan är det bara att hälla i alla ingredienser utom bönorna. De lägger man i på slutet och ska bara värmas på (om man inte använder okokta bönor det vill säga). Jag tillagade min chili på svag värme i 7 timmar. Perfekt tycker jag!
Till min chili con carne serverade jag gräddfil, sallad och hembakta naan-bröd. Galet gott!
Chili con carne, 4 port
600 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 paprika i valfri färg
salt, peppar, paprikapulver, chili
Hacka lök och paprika. Pressa vitlöken. Fräs detta. Smula ner köttfärsen och bryn den. Krydda efter egen smak med salt, peppar, paprikapulver och chili. Häll ned i Crock-Pot. Tillsätt även krossade tomater. Låt gå på svag värme i 6-7 timmar. När det bara är 15-20 minuter kvar tillsätter du vita bönor och vita bönor i tomatsås. Låt gå tiden ut. Njut med valfria tillbehör.
Naan-bröd, 8-10 bröd
7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.
De där grytorna verkar kanon ! Vilken lyx att den ”lagar” maten åt en !
Det skulle jag önska mig mer än en dag i veckan…!!
Kram från hon som ALLTID står för matlagningen på kolmilestigen 🙂
Men gud så gott kram