Klimatsmart köttfärssås i Crock Pot
I veckan gjorde jag en fantastisk klimatsmart köttfärssås i Crock Pot. Min tanke var att göra en helt vanlig köttfärssås (en av familjens absoluta favoriträtter) men tyvärr hade jag för lite köttfärs hemma. Genom att fylla ut med linser, grönsaker och rotsaker blev köttfärssåsen mer klimatsmart, billigare, nyttigare och kanske till och med godare.
Den här typen av ”halvvegetariska” maträtter är jättebra att börja med för de som är tveksamma till vegetarisk kost. Ett sätt att vänja sig vid smak och konsistens. Sedan kan man gradvis öka det gröna och minska köttet om man vill det. Att äta mer vego tror jag vi alla tjänar på i längden. Perfekt för både hälsa, plånbok och miljö. Jag älskar dock kött, fisk och fågel så helt vego blir jag aldrig. Men mer grönt i vardagen är inte dumt!
Klimatsmart köttfärssås, 4-6 port
500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
2 dl röda linser (torkade)
1 tetra (500 g) krossade tomater
2 dl vatten
4 msk tomatpuré
salt, peppar och andra goda kryddor som oregano och timjan
Bryn köttfärsen i het panna eller i grytan på spisen. Bryn även lök och morötter. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Häll i övriga ingredienser och krydda med salt, peppar och övriga kryddor efter smak och tycke. Låt gå på låg effekt i 8 timmar. Servera med pasta och toppa med parmesan.
Senaste kommentarer