Lavash, Tanur och Pita
Tre exotiska ord – Lavash, Tanur och Pita. Vad har dessa gemensamt? Jo, det är namnet på de tre bröden jag köpte häromdagen. Lavashbröd, Tanurbröd och Pitabröd. Jag var på konferens i Örebro och sprang in i närmaste affär för att köpa en cola till hemresan. Jag hamnade i en affär som sålde orientaliska delikatesser, Klosterhallen. Ut kom jag inte bara med en cola utan även tre sorters bröd. Kollegorna i Örebro blev väldigt imponerade, de brukade ofta köpa dessa bröd och alla hade sina favoriter.
Pitabröd är det inte så mycket att prata om. Det känner ju de flesta till vid det här laget. Googlar man på de andra bröden så finns det många olika varianter.
Lavashbröd är ett bröd som härstammar från Armeninen, men äts traditionellt över hela sydvästra Asien, från Turkiet österut till Iran. Brödet används ofta som brytbröd och bland annat till kebab och wraps. Vi åt det igår till en Tikka Masala jag gjorde. Jag gjorde misstaget att värma brödet i ugn. Det blev alldeles för hårt och tappade den mjuka, fina konsistensen. Smaken var dock mycket god!
Tanurbröd (tannour bread) är en sorts tunnbröd från mellanöstern. Jag åt det som en tunnbrödrulle med hummus, ägg och grönsaker. Otroligt gott! Lite segare än vanligt tunnbröd och riktigt god smak. En ny favorit!
Brukar du handla orientaliska delikatesser? Kom gärna med spännande tips!
Senaste kommentarer