Matcha hälsodrycken alla talar om

Matcha hälsodrycken alla talar om

Matcha hälsodrycken alla talar om

Det gäller att hänga med i snacket om man vill veta vad som räknas som nyttigt och hälsosamt och inte. Det kan svänga snabbt. Dieter och livsmedel får stor genomslagskraft, men kommer och går men väldigt få består. En som har hängt med nu något år och där trenden verkar hålla sig kvar är chiafrön med alla dess varianter i form av tex chiapudding och chiasylt. Det senaste sena är matcha. Matcha är hälsodrycken som just nu är på allas läppar. Jag kom i kontakt med matcha för exakt ett år sedan, då i form av en matcha-choklad från Beriksson och nu senast drack jag en matcha-latte. Grunden är alltså ett Matcha-te och sen har man tagit fram tex matcha-glass, matcha-kakor och som sagt matcha-latte.

Allt som behövs - varmt vatten, visp, ev mjölkskummare, matcha-te och mjölk (jag tog sojamjölk)

Allt som behövs – varmt vatten, visp, ev mjölkskummare, matcha-te och mjölk (jag tog sojamjölk)

Matcha är ett finmalt grönt te där hela bladen från busken pulvriserats. Innan skörd har bladen skyddats från solljus, vilket ökar klorofyllnivåerna och därmed näringsinnehållet. Det färdiga matchapulvret vispas ut i varmt vatten och drycken blir ett koncentrat av det gröna teets kända hälsofördelar. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt te och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple. Andra fördelar med matcha är att det ökar ämnesomsättningen och bränner kalorier, lugnar sinnet och får kroppen att slappna av, är rik på fibrer, klorofyll och vitaminer, förbättrar humöret, tillför vitamin C, selen, krom, zink och magnesium, förhindrar sjukdom och sänker kolesterol och blodsocker.

Blanda ut matcha i det varma vattnet och värm och skumma mjölken

Blanda ut matcha i det varma vattnet och värm och skumma mjölken

Matcha-te är ett alltså ett snabbt och enkelt sätt att lägga till kraftfulla hälsofördelar till sin dagliga kost. Jag tycker det smakar toppen, speciellt i form av matcha-latte gjord på sojamjölk. Att det även gör gott för kroppen är bara bonus. Den enda nackdelen är att det är ganska dyrt. Å andra sidan går det inte åt särskilt mycket per gång så det kan det vara värt. Att investera i sin hälsa ger ofta tusenfalt tillbaka!

God, krämig och välgörande Matcha Latte!

God, krämig och välgörande Matcha Latte!

Matcha Latte, 1 kopp

2 dl mjölk
1 tsk matchapulver
ev honung eller agave sirap

Koka upp mjölken under vispning i en kastrull. Häll upp 1/2 dl hett vatten i en mugg och tillsätt matchapulvret. Vispa tills konsistensen tjocknar. Skumma mjölken eller häll den direkt i matchablandningen. Rör om. Söta eventuellt med agave sirap eller honung.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.