Barnvänlig gulaschsoppa
Det känns som om jul och jullovet till stor del handlar om mat. Årets jul lite speciellt eftersom många på grund av Corona spenderar mer tid ute. Då är en barnvänlig gulaschsoppa tillagat i en Crock Pot, slow cooker, perfekt! Gör i ordning allt på morgonen. Tryck på start. Sedan är maten klar lagom till lunch eller middag när man kommer hem från uteaktiviteterna. Blir inte smidigare än så! Perfekt också att ta rester från dagen innan och ta med ut till lunch i mattermos.
Denna gulaschsoppa har jag gjort på innanlår från älg, men det går lika bra med högrev eller annat nötkött, köttfärs eller viltkött av valfri sort. Bjud soppan rykande het och servera med en klick crème fraiche på toppen som pricken över i!
Barnvänlig gulaschsoppa med potatis, morot och paprika, 4 port
500 g högrev, grytbitkött eller viltkött
1 stor gul lök eller 2 små
3-4 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 liten bit röd chili
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 dl rödvin (kan uteslutas)
1 msk paprikapulver
Salt och peppar
Tärna köttet och bryn i smör. Salta och peppra. Hacka den gula löken och bryn tillsammans med köttet mot slutet så att den blir mjuk. Tärna paprika, potatis och morötter. Finhacka vitlök och chili. Lägg allt i Crock Pot, blanda i tomatpuré och paprikapulver och slå på vatten och rödvin. Sätt på locket och låt gå 5-7 timmar (beroende på val av kött) på låg effekt. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer paprikapulver. Man kan också tillsätta mald kummin för mer klassisk ”ungersk” smak.
Vill du hellre ha gryta än soppa, minska bara på mängden vatten och kryddor. Man kan självklart också göra gulaschsoppan i en gryta på spisen. Anpassa tillagningstid därefter.
Senaste kommentarer