Men om jag vill ha det då?
I tisdags var jag och mamma på 4good-eventet Circle of Friends där vi bland annat lyssnade på Alexandra Zazzi, Janne Gunnarsson och Zinat Pirzadeh. Mycket klokt och tänkvärt blev sagt under kvällen.
Alexandra Zazzi pratade bland annat om att det är väldigt vanligt att man vid middagsbjudningar slår på stort till oss vuxna och bjuder på de mest goda och spännande rätter medan man till barnen serverar köpt pizza, korv, köttbullar eller köttfärssås och spaghetti. Känns det igen? Räcker upp handen.
På sätt och vis är det en kostnadsfråga. Det är inte kul att köpa till exempel kött eller fisk för flera hundra kronor kilot och barnen sedan ratar detta och skriker efter smörgåsar istället. Då känns det bättre att satsa på säkra kort som till exempel de rätter jag räknade upp ovan. Billigare och barnen blir mätta och nöjda.
Självklart handlar det dock om att man från tidig ålder behöver vänja barnen vid vissa smaker. Barn har också rätt till god, finare och bättre/nyttigare mat. Dyrare javisst, men en bra investering i barnens hälsa.
Mina barn äter faktiskt det mesta och är riktiga finsmakare. Är det något de verkligen gillar så är det fint kött. Fisk kan vara lite svårare men ofta inga problem. Lamm, älg och kött från andra vilda djur äter de också med god aptit. Det är jättekul!
Men det är inte bara barnen som gillar mat som köpepizza, korv, köttbullar och köttfärssås och spaghetti. Jag gör det också och äter det gärna. Även dessa rätter kan vara av olika kvalitet. Det finns till exempel många fina och goda korvar av hög kvalitet och hög kötthalt att köpa i affärerna idag. Samma med köttbullar och liknande mat.
Dessutom är det inte mycket som slår hemgjord köttfärssås. Det fick till och med bli fredagsmiddagen. Vi har för det mesta creme fraiche paprika/chili i vår köttfärssås vilket gör såsen krämig och lyxig. Vill man ha ännu mer lyx, riv över färsk parmesanost (check!), servera med färsk pasta (det skippade jag idag) och ett glas rött vin till. Det mer än duger!
Senaste kommentarer