Vintersemester med barn

Jag har blivit ombedd av söta Liniz att skriva ett par gästinlägg om mina senaste resor på hennes populära blogg om Resor och Barn. Det första inlägget kommer att publiceras i veckan (det andra inlägget har jag inte skrivit ännu 🙂 ) ! Självklart ska ni också få ta del av detta inlägg som handlar om att åka på vintersemester med barn.

Varje år när mörkret smyger sig på oss och kylan gör sitt inträde försöker jag och min man åka iväg med våra två barn, nu 6 resp 8 ½ år, på en härlig välförtjänt semester till ett varmt och skönt land. Helst åker vi till Thailand som är en favorit!

Men lika mycket som vi gillar sol och bad gillar vi faktiskt vintern och de aktiviteter som då erbjuds. Minst en vecka per år hyr vi en stuga i fjällen. Första åren åkte vi till Sälen över påsk, men på senare år har vi åkt över jul till Vemdalen.

Den här julen firade vi tillsammans med släktingarna i en stuga i Vemdalsskalet. Vi hade med både slalom- och längdutrustning, men det går annars utmärkt att hyra på plats. Barnen bokades in på 5-dagars skidskola. Nivån bestämdes efter barnens kunskap, ålder och erfarenhet. Skidskola är perfekt. Dels lär sig barnen ofta bättre av andra än en själv, dels får vi föräldrar en timmes skidåkning utan barn.

Båda barnen lärde sig mycket nytt och är nu väldigt duktiga och modiga i backen. Till nästa år är jag inne på att själv ta några skidlektioner. Jag har mycket att lära!

Den stuga vi bodde i låg precis vid backområdet. Bara att sätta på sig skidorna och glida ut. Skönt att slippa transportsträckor. Vi bodde vid själva barnområdet där det fanns många lättare (och svårare) backar för barn, och vuxna, på olika nivåer. Liftkortet gällde dock i hela Vemdalen och ville man ha mer avancerad skidåkning gick det enkelt att ta sig till svårare backar via liftsystemet.

Vi hade inte bara nära till slalombackarna från stugan utan även till längdspåren. De gick precis utanför huset. Kanske inte de mest barnvänliga spåren. Det var mycket upp, upp och upp för att sedan bli ned, ned och ned. Men ett par kortare längdturer gjorde vi tillsammans ändå.

Det var fullt med barnaktiviteter vid backarna över julledigheten. Här följer några exempel. Tomten kom på besök på julafton och bjöd på kexchoklad (!) och en tur i hans släde dragen av en häst. Opel som var en stor sponsor bjöd på pulkarace och skidtävlingar. Det fanns en stuga där barnen fick leka och pyssla och som erbjöd barnpassning (mot avgift). Afterski både för barn och vuxna.

Tröttnar man på att åka skidor finns det självklart annat man kan göra i Vemdalen. En dag åkte vi på en Vesseltur till Jaktstugan. En vessla är en sorts traktor man dels kan sitta inne i, dels tolka efter på skidor. Jaktstugan är en servering högt uppe på fjället som serverar fika och mat. Turen i vesslan tog cirka 10 minuter. Framme i stugan mumsade vi i oss goda våfflor med hjortronsylt och grädde och till detta självklart en kopp varm choklad med grädde. Ett mysigt avbrott från skidåkningen!

Vi gick även på en konsert med Sean Banan på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Konserten var ca 45 minuter lång och följdes sedan av skivsignering och autografskrivande. Sean Banans repertoar är inte så stor. Han sjöng max 5-6 låtar men fyllde ut showen med roligt mellansnack och bus. Vi tyckte alla han var riktigt bra, han bjöd på sig själv och gav oss en rolig show.

Vad gäller mat åt vi den mesta av maten i stugan då vi hade så nära från backarna. Vill man istället gå ut och äta finns det många mysiga toppstugor för lunch och fika samt ett flertal restauranger med olika inriktningar för lunch och middag. Alla mycket barnvänliga och med särskilda barnmenyer om man gillar det.

Jag kan verkligen rekommendera alla att åka till fjällen med sina barn. Det finns så mycket roligt man kan hitta på tillsammans. Och som jag brukar säga, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Det är klokt att investera i bra underställ , bra skidkläder, bra skor och vantar och bra utrustning i övrigt. Det kan göra stor skillnad för barnens och dina upplevelser!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fnulan skriver:

    Jag har stått på skidor EN gång i mitt liv… händer nog inte fler gånger….
    kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.