Yakiniku
Ikväll blev det äntligen en maträtt vi planerat länge att göra, Yakiniku. Det är ett väldigt jobb att skära köttet, men har man väl gjort det så är det en oerhört lätt- och snabblagad maträtt. Jag tror det tog ca 30 minuter att skära köttet. Man ska nämligen ha tunt, tunt skuren entrecôte. Tricket är att skära köttet när det är fryst. Gissa om händerna tar stryk. Men det är helt klart värt arbetet, maten smakar gudomligt!!! Till yakinikun serverade jag ris, tunt skurna stekta morötter och majs.
Yakiniku, 5-6 port
800 g tunt skuren entrecôte
1/2 fint strimlad purjolök
1 skalat och rivet äpple
1 1/2 msk sesamfrön
marinad:
6 msk soja
1 1/2 msk sesamolja
1 1/2 msk socker
1 1/2 tsk sambal oelek
3 finhackade vitlöksklyftor
Blanda ihop allt till marinaden. Lägg ner kött, purjolök och äpple och låt marinera i ca 30 min. Stek hastigt i olja i wokpanna. När köttet är klart, stör över sesamfrön.
Skala och skär morötterna tunt (hyvla gärna med potatisskalare). Stek i panna, häll över soja och låt steka några minuter. Servera till maten.
Senaste kommentarer