Koreanska köttbullar i läcker sås

Här ska det lagas Koreanska köttbullar i läcker sås
Här ska det lagas Koreanska köttbullar i läcker sås

Det är antagligen inte bara jag som älskar köttbullar! Jag älskar smaken av en härlig, saftig, fluffig, fast och köttig bulle! Själv tycker jag att den kan, och ska, varieras i det oändliga. Andra är mer gammaldags och tycker att den ska vara klassisk och ätas med potatis, lingon och gräddsås. Men hörrni, det är ju så härligt med dofter och smaker från Asien. Här får ni därför receptet på koreanska köttbullar i läcker sås. Jag väljer att tillaga dom i Crock Pot då jag tycker det är ett bekvämt sätt att laga mat, men går självklart lika bra att göra i panna på spisen.

Receptet ger alltså saftiga koreanska köttbullar i en smakrik sötsur sås. Köttbullarna är verkligen helt magiskt goda. Ingefäran och vitlöken ger köttbullarna ett ordentligt lyft. Och i kombination med den söta sojasåsen. Ljuvligt! Min familj var lika förtjusta som jag. Min man, som kan vara rätt sparsmakad på komplimanger, sa att det smakade som en liknande rätt vi ätit på asiatisk restaurang nyligen. Wow! Det är bra betyg ska ni veta!

En sak bara, var inte oroliga för om det ser ut att bli lite sås innan tillagning. Färsen släpper massor av vätska så det är absolut ingen fara. Jag har följt receptet nedan till punkt och pricka och ni ser själva hur mycket sås det blev.

Helt fantastiskt goda, krydda koreanska köttbullar! Och såsen - mums!
Helt fantastiskt goda, krydda koreanska köttbullar! Och såsen – mums!

Koreanska köttbullar i sötsur sås, 4 port

Köttbullar:
800 g blandfärs
1 finhackad gul lök
1 msk riven färsk ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 ägg
Salt och peppar

Sås:
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
3/4 dl japansk soja
1/2 dl vatten
2 msk brunt farinsocker
3 msk chilisås
3 tsk majsstärkelse

Rör samman alla ingredienser till köttbullarna. Blanda ordentligt och låt smeten stå och svälla i ca 15 min. Rulla sedan till köttbullar. Lägg ned i Crock Pot.

Blanda ingredienserna till såsen. Häll den över köttbullarna i Crock Pot-grytan. Låt gå på svag värme i 3-4 timmar.

Servera med ris alternativt nudlar och goda grönsaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Monica skriver:

    Hejsan! Har du använt chilisås av ketchuptyp eller sweet chili? Nyfiken på att prova!!

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Klart du ska laga detta. Magiskt gott! Jag använde mig av sweet chili!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *