Mormor Marias tunnbröd
Ni som följer mig och min blogg vet att min man är född och uppvuxen i Östersund. Hans föräldrar likaså och generationer före dom. Min mans föräldrar, Inger och Svante, är båda uppväxta på bondgårdar där baka sitt eget bröd var en självklarhet. Tunnbröd är ett klassiskt norrländskt bröd de alltid har bakat själva. Till en början i vedeldad ugn, sedan några år tillbaka i elektrisk bakugn. Numera bakar Mattias föräldrar tunnbröd bara någon gång per år, främst till jul. Till jul äter man i Norrland nämligen ”nationalrätten” skinkstut.
En skinkstut kan se ut på många olika sätt men grunden är tunnbröd och julskinka. Min skinsktut brukar bestå av tunnbröd, smör, julskinka, senap och äppelmos. Man kan också fylla med tex rödbetssallad. Jag gillar traditioner och vill att de ska föras vidare från generation till generation. Jag tog därför initiativ till att åka upp till svärföräldrarna i Östersund för att lära oss att baka Mormor Marias tunnbröd.
Vi kallar tunnbrödet för Mormor Marias tunnbröd då receptet till brödet kommer från Ingers mamma som hette just Maria. Tunnbrödsrecepten är rätt snarlika men kan skilja sig åt framför allt vad gäller kryddningen. Maria hade inget exakt recept utan på den tiden höftade man ofta. Inger och Svante har genom åren skrivit ned mängder och mått och har sedan justerat allt eftersom för att få till det optimala brödet.
Mattias föräldrar har ingen bakugn i sitt hus men hyrde en lokal till oss, fullt utrustad med allt som behövs för tunnbrödbakning. Degen blandades till hemma tidigt på morgonen för att den skulle hinna jäsa innan utbakning. En liten bunke räcker inte utan här pratar vi badbalja – på riktigt!!! Inger var den som stod för degblandningen. Jag såg, lärde och försökte vara behjälplig. Det var ingen lätt match att blanda degen för hand kan jag säga. Krävdes sin kvinna!
Efter en stärkande frukost åkte jag, Mattias, Filippa, Gustaf, svägerskan Malin, Inger och Svante till bakstugan för att sätta igång med tunnbrödbaket. Medan ugnen värmdes upp förberedde vi oss. Det lades ut tidningar, lakan, vi satte på oss förkläden, det lades fram rundkavel, kruskavel, spjölk att vända kakan med och en fjöl (bakspade) att lägga kakan på och skjuta in i ugnen med, en mjuk borste att borsta bort mjölet på kakan med, en degskrapa eller kniv att skära degen med samt en mjölsikt.
För mjukt tunnbröd skulle degen vara ganska lös. Varje kaka (varje kaka är 4 bröd) skulle väga mellan 100-120 gram för optimal storlek. Inger och Svante instruerade oss och sedan var vi i full gång. Inger fixade upptagningen, la ut mjöl och hjorthornsalt och tog ut degbitarna, jag och Filippa kavlade, Mattias och Svante gräddade och vek brödet. Malin dokumenterade. Men självklart fick alla som ville testa alla olika moment. Gus satt mest och tittade på.
Det var superkul! En riktigt härlig familjeaktivitet med mycket prat och skratt. Man verkligen kände tidens vingslag. Ett hantverk som utförts inom familjen i generationer tillbaka och där stod vi nu och förde traditionen vidare. Att få skapa, baka och sedan äta sitt egenbakade bröd är en fantastisk upplevelse! För självklart smakade vi brödet. Till lunch grillade vi nämligen korv i bakugnen som vi sedan rullade in i ett tunnbröd tillsammans med rödbetssallad, ketchup och senap. Mums!
Då vi lärde oss snabbt och var många som hjälptes åt tog det inte lång tid att baka upp degen vi hade med oss. Vi höll på ca 3 timmar bara. Hade vi haft mer deg hade vi gärna fortsatt! Nöjda och glada åkte vi därifrån med ett gäng tunnbrödkakor som ska njutas av till jul. Och en sak är säker, vi kommer baka tunnbröd igen. Faktiskt redan till i sommar. I augusti är det surströmming som gäller och även den äts i stutform. Då är hembakt tunnbröd en självklarhet.
Stort tack till Inger och Svante för att ni tog er tid att lära oss detta hantverk. Vi har lång tid kvar innan vi kan stå på egna ben men nu har grunden och intresset lagts!
Exakt recept kommer för de som är intresserade.
Vill gärna ha receptet på Mormor Marias tunnbröd
Mormor Marias hembakta tunnbröd, 106 kakor
2.25 paket jäst
6 liter mjölk
1 1/2 flaska ljus sirap
3 tsk salt
2 pkt hel anis
2 pkt hel fänkål
2 pkt hel kummin
325 g margarin
ca 1 kg grahamsmjöl
ca 6 kg vetemjöl
Smält margarinet. Häll ned mjölk och sirap och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ned jästen i bunke. Häll över den fingervarma vätskan. Anis, fänkål och kummin läggs i mortel och mals fint. Blanda ned kryddor och mjöl och rör till smidig deg. Jäs till dubbel storlek. Använd 1 påse hjorthornssalt till utbakning. Forma till runda bullar. Kavla ut och grädda i bakugn.
Justering för 6 l:
Det som inte stämmer är jäst som ska vara 3 pkt på 6 l, smör 360-390 gr på 6 l, max 7 hg grahamsmjöl på 6 l. Malda brödkryddor 8 påsar på 6 l.
Tusen tack!
Vill gärna ha receptet på Mormor Marias tunnbröd
Jessica Sundberg
mars 8, 2017 kl. 2:36 e m
Mormor Marias hembakta tunnbröd, 106 kakor
2.25 paket jäst
6 liter mjölk
1 1/2 flaska ljus sirap
3 tsk salt
2 pkt hel anis
2 pkt hel fänkål
2 pkt hel kummin
325 g margarin
ca 1 kg grahamsmjöl
ca 6 kg vetemjöl
Smält margarinet. Häll ned mjölk och sirap och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ned jästen i bunke. Häll över den fingervarma vätskan. Anis, fänkål och kummin läggs i mortel och mals fint. Blanda ned kryddor och mjöl och rör till smidig deg. Jäs till dubbel storlek. Använd 1 påse hjorthornssalt till utbakning. Forma till runda bullar. Kavla ut och grädda i bakugn.
Justering för 6 l:
Det som inte stämmer är jäst som ska vara 3 pkt på 6 l, smör 360-390 gr på 6 l, max 7 hg grahamsmjöl på 6 l. Malda brödkryddor 8 påsar på 6 l.
Wasti
mars 8, 2017 kl. 3:02 e m
Tusen tack!
Hej! Jag hittade just till din blogg och överraskades av att du kallar bakspaden för ”fjöl”. För mig är en ”fjöl” sitthålet på utedasset. 😆 Fast i Pistvakt sa dom ju ”fjöl av” och då lär det ju ha betytt ytterligare nåt annat!
Det är så min svärmor och svärfar fått lära sig att det heter. Kanske är det något dialektalt?
Hej Jessica!
Vart kan man köpa såna ugn?!