Underbart mör och saftig porchetta i Crock Pot

Underbart mör och saftig porchetta i Crock Pot

Underbart mör och saftig porchetta i Crock Pot

Porchetta är en maträtt som orättvist nog inte får den hyllning den så väl förtjänar. Det vill jag ändra på då det är bland det godaste som finns i köttväg. Tror inte ens alla vet vad porchetta är. Det är en smakrik italiensk klassiker som mer eller mindre hör till det italienska kökets husmanskost. Porchetta görs på fläskkarré eller fläsksida som man skär till en större och tunnare bit, fyller med massa godsaker som vitlök, fänkål och rosmarin och sedan rullar ihop till en rulle. Sedan tillagar man den under lång tid på svag värme. Antingen i ugn eller som jag i Crock Pot. Resultatet blev en underbart mör och saftig porchetta i Crock Pot som ni inte får missa. En riktig kioskvältare!

Färdigkryddad porchetta från Ica.

Färdigkryddad porchetta från Ica.

Kör på låg värme tills innertemperaturen är 69 grader.

Kör på låg värme tills innertemperaturen är 69 grader.

Självklart kan man göra porchettan själv från grunden. Jag är av naturen lat och valde att köpa en färdigkryddad porchetta från affären. Den är skuren, putsad, utbankad, färdigkryddad och uppbunden. Bara att tillaga alltså. Dessutom innehåller den bara kött och kryddor, inga onödiga tillsatser. Jag älskar de kryddor den är fylld med men visst skulle det vara trevligt att anpassa efter eget smak och tycke. Det gäller att väga för- och nackdelar.

Vad äter man då till porchetta? Jag tycker ugnsbakad eller rostad potatis passar riktigt bra. Men självklart går pasta, ris eller gryn lika bra eller använd som fyllning i en panini. Porchettan kan också serveras kall i tunnare skivor tex på buffé.

69 grader och redo att hoppa in i ugnen.

69 grader och redo att hoppa in i ugnen.

Fylld med massor av goda kryddor.

Fylld med massor av goda kryddor.

 

Köttet tillagas på låg värme tills den har en innertemperatur på 69°. Jag tar sedan bort grytan från tillagningsenheten och stoppar in den i ugnen på 225 grader tills köttet är 73°. Det för att få en krispigare svål (självklart kan man köra köttet till 73° bara i Crock Pot, det är en smaksak). Resultatet är en ljuvlig, saftig fläskrulle med krispig svål och mycket smak.

Efter en stund i ugnen på 225 grader är köttet 73 grader och har fått härligt krispig och smakrik svål.

Efter en stund i ugnen på 225 grader är köttet 73 grader och har fått härligt krispig och smakrik svål.

Glömde nämna såsen. Den är helt fantastisk i sin enkelhet. Vilka smaker! Missa inte!

En riktig kioskvältare!

En riktig kioskvältare!

Det fascinerande är att det är en otroligt lyxig känslan över maten men det är inget som är dyrt med den. Perfekt till helgens middagsbjudning eller lyxa till det på en vardag.

Porchetta och sås

Porchetta och sås

Porchetta och sås

Lägg ner den färdigkryddade och uppbundna porchettan i Crock Pot. Sätt i en termometer på tjockaste delen av köttet, lägg på locket och låt gå på svag värme tills den har en innertemperatur på 69°.

Medans porchettan tillagas kan du förbereda potatisen, skala och skär i små klyftor. Tillaga i ugn eller airfryer.

Ta grytan med porchettan från tillagningsenheten och kör i ugnen på 225° tills köttet är 73°. Ta ut köttet och svep in det i smörpapper i 20-30 minuter. Obs! Spara köttsaften till såsen.

Häll köttspadet i en kastrull och häll på ca 2,5 dl grädde. Fyll på med 1 msk kalvfond och 1 tsk soya. Krydda/peppra efter smak. Låt koka upp och sjud tills du får den konsistens du vill ha.

Skär upp köttet i skivor och servera!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Sofie skriver:

  Hej! Undrar ungefär hur lång tid det tar tills den uppnår 69c i crock poten? Pratar man ca 8h, 12h eller längre? Receptet såg riktigt smaskigt ut!

 2. Jessica Sundberg skriver:

  Porchetta är verkligen så himla gott! Och missa inte såsen, mums! Nej, nej. Beror ju på tjocklek på köttet men mellan 1-3 timmar skulle jag tro!

 3. Christian skriver:

  Hej Jessica! Nog en bra beskrivning men texten är svårläst, utan kontrast, för svag. Jag fick kopiera texten, skapa en ny textfil som inte svider i ögonen. Bilderna är ok.

 4. Jessica Sundberg skriver:

  Får kolla på detta! Tack för att du säger till! Bra med feedback!

 5. Ann Ohlsson skriver:

  Hej!
  Är ny med SlowCooker.
  Köpte jag med en Porchetta som din, färdig för tillagning.
  Skall jag bryna den först i en panna o därefter i SlowCookern?
  Eller bryna efter SlowCookern?
  Hur mycket vätska i Slowcookern?
  Har en manuell modell med vred o 2 lägen.
  Tyckte annars att ditt recept var fint o såg mycket läckert ut.
  Därför vill jag prova detta.
  Ska även göra såsen.
  Uppskattar ett snabbt svar.

 6. Jessica Sundberg skriver:

  Jag bryner i panna innan jag lägger ner den bara. Inget efter behövs. Ingen vätska brukar behövas. Köttet släpper mycket köttsaft så jag har inte behövt extra vätska. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *