Kreolskans söndagsgryta i Crock Pot
Vi är säkert många som är mitt uppe i planering och förberedelser inför julen och julmaten. Kanske förbereds det köttbullar, revbensspjäll, rödkålssallad, Rocky Road, julostkaka, kanel- och honungsbakade vinteräpplen etc. Allt såklart i vår kära Crock Pot. Nu tycker jag ni ska ta en paus, luta er tillbaka och njuta av något helt annat. Bryt av julsmakerna med den underbara maträtten Kreolskans söndagsgryta i Crock Pot.
Kreolskans söndagsgryta var ett recept i Allt om Mat nr 13 1975. Det var då ett nytt och spännande recept med influenser från den nya trenden ”kreol”. Trots att det har gått över 40 år är rätten lika populär. Inte så konstigt! Kreolsk gryta skapar en underbar kombination av fläskfilé, paprika och kabanoss/stark korv där perfektion uppnås tillsammans med syltlök och små ättiksgurkor. Många har även oliver i grytan. Receptet är lätt att göra till många och har blivit en populär vardagsfavorit.
För extra god och mustig smak gör jag min gryta i Crock Pot. Smakerna blir inte bara godare och köttet inte bara mörare. Maten sköter dessutom sig själv medan vi kan fortsätta med diverse andra julförberedelser. Så varför inte till helgen, gör rätten i Crock Pot, samla familj och vänner kring bordet, umgås och ät gott. Succén är given!
Kreolsk gryta, 4 port
600 gram fläskfilé
4 små kabanosskorvar
1 dl syltlök
1/2 dl syltlöksspad
(1 dl svarta oliver utan kärnor)
(1 dl cornichons)
1 hackad paprika, valfri färg
5 cl balsamvinäger
4 dl grädde
salt och peppar
Skiva köttet, krydda med salt och peppar. Stek sedan och lägg i en Crock-Pot. Skiva korven och paprikan, stek och lägg tillsammans med köttet. Tillsätt syltlöksspad. Låt gå på hög effekt i 3 timmar. Tillsätt grädde, balsamvinäger och syltlök (samt oliver och cornichons). Låt gå på hög effekt i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller potatis, grönsaker och ev lingonsylt.
Senaste kommentarer