Amirs hemliga kolarecept
För ett par veckor sedan hade jag förmånen att få laga lunch tillsammans med Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock 2014. Tillsammans lagade vi färska vårrullar med MSC-märkta räkor och till efterrätt fick vi njuta av Amirs hemkokta smörkola.
Vårrullarna var mycket lätta att göra och smakade toppen. Smörkolorna var fantastiska. Precis som man vill att en kola ska smaka! Receptet på vårrullarna fick vi, men Amirs smörkolarecept var tydligen en väl förborgad hemlighet. Men efter övertalning har jag precis kommit över hans hemliga recept och självklart vill jag dela med mig av detta till er.
Amir är ingen riktig receptkille utan smakar sig fram till saker och ting, men här följer en uppskattning på hur han brukar göra smörkolan. Vi får helt enkelt testa oss fram. Själv älskar jag smörkola toppad med flingsalt. Det ska jag lägga till nästa gång!
Amirs goda smörkola
250 gram socker
3 msk glykos
150 gram smör
150 gram ljus sirap
2 dl vispgrädde
Koka en karamell på socker och glykos. Klicka i smöret och rör ihop 3-4 minuter. Lägg i sirap och grädde. Koka till 125 grader. Häll sedan ut smeten på smörpapper och låt svalna. Skär i lagom stora bitar. Ät och njut!
Senaste kommentarer