Är det så här vi ska äta?

Är det så här vi ska äta?

I veckan fick jag hem en otroligt intressant, ny bok som jag genast satte igång att läsa. Boken heter Är det så här vi ska äta? och är skriven av Anna Hegestrand. Boken är ett projekt skapat av hälsokedjan Life där frilansjournalisten och bloggaren Anna Hegestrand under 30 dagar ska se över sina matvanor och så gott som möjligt anpassa dom efter Livsmedelsverkets näringsrekommendationer.

För att må som allra bäst rekommenderar Livsmedelsverket oss att äta sex till åtta skivor bröd om dagen, fisk tre gånger i veckan och 500 gram frukt och grönt om dagen. De håller på att revidera och ta fram nya näringsrekommendationer. Arbetet beräknas vara färdigt till årsskiftet. Riktlinjerna som finns för motion är 30 minuters promenad i hyfsat tempo varje dag och två minst 30 minuter långa pulshöjande konditions- eller styrkepass per vecka.

Under 30 dagar försökte alltså Anna leva enligt Livsmedelsverkets rekommendationer gällande kost och träning. Hon skrev ner precis vad hon åt och vad hon tränade och detta är noggrant dokumenterat i boken i ett dag-för-dag-upplägg. Hon blandar sin egen upplevelse med vetenskap, fakta och råd. Några exempel på ämnen som tas upp är dieter, kosttillskott, alkohol och hälsa.

Min, och även Annas, slutsats är att vi alla är unika individer med olika behov och preferenser. Livsmedelsverkets rekommendationer är bra men passar inte alla. Anna själv mår inte bra av kolhydrater, själv mår jag inte bra av att utesluta kolhydrater (sen skulle jag dessutom inte tycka livet var lika roligt/gott om jag inte fick äta mina limpmackor/frallor/gröt/flingor/pasta/ris/potatis 🙂 ). Rekommendationerna kan vara bra att ha som en generell utgångspunkt för en sund livsstil men man måste kunna sätta sin personliga prägel. Det kräver dock en hel del kunskap om kost och hälsa, man måste veta vad man kan ersätta vissa saker med för att verkligen få i sig det man behöver.

Är det så här vi ska äta? är en mycket intressant bok som får en att tänka till. Följer du Livsmedelsverkets näringsrekommendationer?

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Karro skriver:

  Spännande och precis som du skriver tror jag också att det är högst individuellt vad man klarar av att äta.
  Kram

 2. Marlene skriver:

  Själv tror jag att alla mineraler, vitaminer och allt annat finns där just för att kroppen behöver dem alla. Sen är det klart att den kanske inte behöver kolhydrater i godisform, eller fett i hamburgerform… men jag tror absolut att vi behöver både fett, kolhydrater, proteiner och vitaminer och allt annat som finns där som byggstenar för att vi ska må bra. I måttlig mängd 🙂

 3. Lovisa Persson skriver:

  Låter väldigt läsvärt! Själv mår även jag bra av kolhydrater men även en stor mängd protein annars får jag ”doppar” och kan svimma =) Att lära känns sig själv och sin kropp är a och o!

 4. Lovisa Persson skriver:

  Låter som att den är väldigt läsvärt! Själv mår även jag bra av kolhydrater men även en stor mängd protein annars får jag ”doppar” och kan svimma =) Att lära känns sig själv och sin kropp är a och o tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *