Baka och laga mat med nya typer av mjöl

I Sverige älskar vi vårt bröd och vita mjöl. För sin mjuka konsistens och neutrala smak är det mycket uppskattat av många människor. På senare tid har mjölhyllorna börjat svämma över av olika ”nya” mjölsorter. Trenden tog fart under GI-eran när det stärkelserika vita mjölet fick en stor varningstämpel på sig därför att det får blodsockret att svänga alltför snabbt.  Förutom mjöl av vete, durum, graham, råg osv finns det numera lättillgängligt en del sorter som inte består av så mycket kolhydrater. Bland dem hittar vi exempelvis mandelmjöl, kokosmjöl och hasselnötsmjöl.

Den här utvecklingen är mycket bra för de som är glutenintoleranta samt följer någon speciell kolhydratfattig diet. Eller för oss som bara vill testa på något nytt och variera sig.

Glutenfria mjölsorterI veckan fick jag hem två spännande nyheter från familjeföretaget Sellton som erbjuder olika naturprodukter. Jag fick dels ett grönärtsmjöl, dels guarkärnmjöl.

Guarkärnmjöl är ett naturligt stabiliserings- och förtjockningsmedel som utvinns ur baljväxten guar. Det passar i såser och redningar där det ger en krämigare och tjockare konsistens. Vid bakning ger mjölet samma effekt för jäsningen som gluten, och gör det därmed möjligt att baka lätta och luftiga bröd även med glutenfria mjölsorter.

Grönärtsmjöl är ett finmalet mjöl med grön färg. Mjölet är rikt på vitaminer och mineraler och kan ersätta det vita mjölet i bakning och matlagning.

Det finns massor med spännande recept baserat på Selltons olika produkter. Själv tänkte jag försöka mig på att baka ett krispigt knäckebröd med linfrön och pumpakärnor som baseras just på grönärtsmjölet. Återkommer med hur det gick!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *