Bok Happy Meal 2017

Bok Happy Meal 2017

Bok Happy Meal 2017

Tänk att jag helt har glömt att tipsa er om en av höstens höjdpunkter. 6 oktober inleddes för 17 gången i följd McDonald’s och Läsrörelsens årliga kampanj Bok Happy Meal  2017. Bok Hapy Meal inleddes som sagt den 6 oktober och pågår under sex veckor med tio olika boktitlar. Med årets Bok Happy Meal kommer 20,5 miljoner barn- och bilderböcker ha spridits. Helt fantastiskt! Jag som brinner för att stimulera och uppmuntra barns läsande tycker att det här är ett riktigt bra återkommande evenemang som fler restauranger borde ta efter. Inte bara snabbmatskedjor…

Tio barn- och bilderböcker.

Tio barn- och bilderböcker.

PISA-undersökningar har visat att läsförståelsen hos svenska 15-åringar har sjunkit sedan början på 2000-talet. För att vända den negativa trenden är det viktigt att öka medvetenheten om läsförståelsens betydelse. Den är en förutsättning för framgång i de allra flesta skolämnen. Av den anledningen är det viktigt att denna kompetens utvecklas tidigt. För första gången på 16 år ser vi nu ett trendbrott. Svenska 15-åringars läsförståelse börjar förbättras. Hur bra?! I Nordicoms Mediebarometer för 2016 framkom det att av 9-14-åringarna läste 58 procent varje dag. I övriga åldersgrupper (15-79 år) läste mellan 29 och 36 procent varje dag. Självklart är det inte bara McDonald’s förtjänst, men de har i alla fall försökt dra sitt strå till stacken.

Ett riktigt bra initiativ av McDonald´s och Läsrörelsen.

Ett riktigt bra initiativ av McDonald´s och Läsrörelsen.

Någon annan än jag som läste Plupp som liten?

Någon annan än jag som läste Plupp som liten?

Hiss eller diss?!

Hiss eller diss?!

Årets tio barn- och bilderböcker fungerar bra både för barnet att läsa själv och som högläsningsböcker. Jag och mina barn är riktigt pepp på att ta oss an dessa böcker. Personligen är jag mest nyfiken på boken om Plupp. Jag läste själv Plupp-böckerna när jag var liten. Det var aldrig någon favorit, tvärtom, men kanske tycker mina barn bättre om Plupp?!

6 – 12 oktober
Vita streck av Sara Lundberg
Villes bästa vän av Kirsten Sonne Harild och Inger Tobiasen (översättning från danska av Barbro Lagergren)

13 – 19 oktober
Genvägen av Ingeborg Eliassen och Åshild Irgens (översättning från norska av Barbro Lagergren)
Hemma hos Plupp av Inga Borg

20 – 26 oktober
Castor odlar av Lars Klinting
En liten skär och alla tvärtemotiga brokiga av Carin Wirsén och Stina Wirsén

27 oktober – 2 november
Vill ni se en stjärna? av Ulf Stark och Mati Lepp
Anna åker på semester av Kristiina Louhi (översättning från finska av Inga-Britt Rova)

3 – 9 november
En flodhäst i huset av Ole Lund Kirkegaard (översättning från danska av Karin Naumann)
Dollans dagis av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

10 – 16 november
Eventuellt kvarvarande böcker från årets Bok Happy Meal

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *