Choucroute

I lördags när jag och Filippa var på vår lokala Ica Kvantum-affär och handlade fick vi provsmaka en gryta som var god. Och annorlunda mot de grytor vi brukar äta. Och dessutom nyttig. Fullpoängare alltså. Jag hade aldrig hört talas om rätten förut, Choucroute heter den. Det är en allt-i-ett-gryta som tar lite tid att laga men långkok smakar ofta mycket gott och så även i detta fall alltså. Dock som sagt lite annorlunda smak mot ”vanliga” grytor. Självklart köpte jag hem ingredienserna som behövdes till denna gryta och i söndag ställde jag mig och lagade till den. Grytor blir ofta mycket godare när de får stå till sig en eller ett par dagar i kylen. På så sätt hinner smakerna sätta sig och utvecklas.

Även min choucroute blev mycket god och det såg ut som om resten av familjen också uppskattade maten. Fast det förstås, till Gustaf hade jag stekt blodpudding. Han gillar inte kål och jag tänkte surkål gillar han nog inte alls. Ingen mening att ens försöka!

Choucroute, 5-6 port

1 kg rimmad fläsklägg
1 gul lök
1 morot
3 lagerblad
3 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn

Lägg fläsklägg i en kastrull och häll i vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Tillsätt lök, morot, kryddor och sjud under lock i ca 2 timmar tills köttet lossnar och är mört.

400 g surkål
200 g rökt sidfläsk
1 tsk hel kummin
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
2 krossade enbär
2 dl vitt vin
4 dl buljong från läggkoket
100 g morot i bitar
100 g persiljerot i bitar
200 g skalad potatis
8 schalottenlökar
4 skivade vitlöksklyftor
4 kryddiga korvar
Persilja till garnering

Lägg surkål i en kastrull, skär sidfläsk i fyra skivor och tillsätt det tillsammans med kryddor och det vita vinet och kokspad från läggen. Sjud under lock ca 30 minuter. Tillsätt morot, persiljerot, potatis, hel lök och vitlök. Späd med mer kokspad och sjud ytterligare 30 minuter tills allt känns kokt. Lägg ner korv och fläsklägg, strö över persiljan och smaka av med salt och peppar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *