Grillträff med Kronfågel

Grillträff med Kronfågel

Grillträff med Kronfågel

Nu känns det faktiskt som om våren är här. I alla fall i Stockholm. Solen har strålat från klarblå himmel och temperaturen har legat runt 10 grader i skuggan de senaste dagarna. Superhärligt! Har ni inte redan plockat fram grillen börjar det bli dags nu. Åter kommer villaområdena fyllas av frestande dofter. Själva har vi grillat hela vintern, men nu kommer vi grilla mer frekvent. Det finns inte mycket som slår smaken av nygrillat. För att fira vårens och grillarnas återkomst var jag idag på en grilltäff med Kronfågel.

Magnus Albrektsson förbereder dagens grillunch

Magnus Albrektsson förbereder dagens grillunch

Kombucha - det hetaste inom dryckessegmentet

Kombucha – det hetaste inom dryckessegmentet

Humm Kombucha

Humm Kombucha

Som vanligt fanns Kronfågels fantastiske kock Magnus Albrektsson på plats för att bjuda oss på en underbar kycklingbuffé baserad på vårens kycklingnyheter. När vi kom blev vi först bjudna på en fördrink. Inte vilken fördrink som helst utan kombucha från nya aktören Humm. Ni minns kanske att jag skrev om Kombucha redan för 1 1/2 år sedan. Kombucha, ett fermenterat te sprängfyllt med nyttigheter som b-vitaminer, nyttiga mjölksyrebakterier och antioxidanter. Kombucha är verkligen i ropet nu och spås bli riktigt hett! I USA tar dessa drickor helt över hyllorna i kyldisken och läsken syns knappt längre. Jag gillar verkligen kombucha men tror att det för många krävs att man testar ett par gånger innan man faller för det.

Classic grillkorv i bröd med saltgurka, äpple och kumminröra

Classic grillkorv i bröd med saltgurka, äpple och kumminröra

Kyckling i alla dess former och varianter!

Kyckling i alla dess former och varianter!

Underbara tillbehör till kycklingen förbereds

Underbara tillbehör till kycklingen förbereds

Till fördrinken serverades en fantastisk aptitretare – Classic grillkorv i bröd med saltgurka, äpple och kumminröra. Korven är en av Kronfågels nyheter för i vår. Det är nyckelhålsmärkt grillkorv av svensk gårdskyckling med 72% kycklingkött. Korven kommer med tre kryddningar – Klassisk, Chorizo och Milda örter.

Medan Magnus förberedde maten fick vi ta del av Kronfågels grillundersökning för 2016. Den visar klart att kyckling ökar i popularitet. Det vita köttet både är och uppfattas som mer klimatvänligt än det röda köttet. Detta har många av oss hörsammat, fler kvinnor än män faktiskt. Skulle enbart kvinnor få välja vad som landar på grillen skulle kycklingätandet öka ännu mer! Undersökningen visar att 25% helst väljer kyckling på grillen och 30% korv. Med Kronfågels kycklingkorv kan vi nu slå två flugor i ett!

Ytterligare en nyhet för våren är BBQ Peppar kycklinglårfilé. Det är helt enkelt en förpackning med kryddmarinerade kycklinglårfiléer. Jag älskar kycklinglårfilé som är en riktigt saftig och smakrik kycklingdetalj, helt i min smak. Kronfågel tar också in tre favoriter i repris – BBQ Chili Minutfilé,BBQ Classic Minutfilé och BBQ Smoke Grillmix.

Spatchcock chicken

Spatchcock chicken

Örtgrillad sol&sprätt kyckling

Örtgrillad sol&sprätt kyckling

Årets hetast grilltrend, årets snackis, kommer bli Spatchcock chicken. Det innebär att man skär en hel kyckling så att den lätt kan plattas till. Det ger både en snyggare kyckling och kortare tid på grillen. Jag brukar skära så när jag ugnsgrillar kyckling, men jag visste inte att det kallades Spatchcock chicken.

Örtgrillad sol&sprätt kyckling med sparris- och kycklingbaconsallad + ramslöksdressing

Örtgrillad sol&sprätt kyckling med sparris- och kycklingbaconsallad + ramslöksdressing

grillkorv milda örter med soltorkad tomat och kaprisröra + spenat- och parmesanostsallad

Grillkorv milda örter med soltorkad tomat och kaprisröra + spenat- och parmesanostsallad

Grillkorv chorizo med paprika- och manchegokräm+ potatis- och olivsallad

Grillkorv chorizo med paprika- och manchegokräm+ potatis- och olivsallad

Min första portion av den underbara buffén

Min första portion av den underbara buffén

Vaniljkokt rabarber med jordgubbar, vit chokladcrème och saltkaramelliserade mandlar

Vaniljkokt rabarber med jordgubbar, vit chokladcrème och saltkaramelliserade mandlar

Sedan var det äntligen dags för mat. Och vilken mat sen. Jag tog om två gånger av buffén och slickade skålen på efterrätten. En del av recepten finns på Kronfågels hemsida och i receptbroschyren Svensk grillsommar med goda smaker! Vi blev lovade att få övriga recept hemskickade och jag kommer garanterat återkomma till flera av dom, inte minst efterrätten. Det vi bjöds på var bland annat grillkorv chorizo med paprika- och manchegokräm+ potatis- och olivsallad, grillkorv milda örter med soltorkad tomat och kaprisröra + spenat- och parmesanostsallad, BBQ Peppar kycklinglårfilé med citron- och basilikadressing + sallad på morötter och rödlök, BBQ Minutfilé klassik med sallad på majs/broccoli/salvia, BBQ Minutfilé chili, Örtgrillad sol&sprätt kyckling med sparris- och kycklingbaconsallad + ramslöksdressing. Sist men inte minst desserten vaniljkokt rabarber med jordgubbar, vit chokladcrème och saltkaramelliserade mandlar. Alltså hur gott?!?!

Stort tack till Kronfågel för en fantastisk lunch! Årets höjdpunkt så här långt. På lördag är det vi som lägger kyckling på grillen här hemma – längtar redan!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Lina skriver:

    Kul å ses! Ja det var verkligen galet gott 🙂 veckans godaste lunch helt klart!!!! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *