Dokumentärer regerar!

Såg ni dokumentären om Carolina Klüft som gick på SVT nu i veckan, Carolina Klüft – tjejen som inte kunde förlora? Om inte, se den bums! En fantastisk dokumentär om en fantastisk idrottskvinna! Hon verkligen öppnade sig och man fick en unik förståelse och inblick i en idrottares vardag.Det var en härlig blandning av glädje, sorg och spänning. Jag vet inte hur många tårar jag fällde under dessa 57 minuter.

Jag älskar att se dokumentärer. Två andra jag har sett på senaste tiden är de oscarsnominerade filmerna ”Searching for Sugar Man” och ”The Invisible War”. Båda riktigt bra.

Nu har jag fått hem två nya dokumentärfilmer jag bara längtar efter att se.

Den första är filmen om Palme. Den kommer ut på dvd och vod den 28 februari. Den vann två Guldbaggar, blev korad till Årets bästa dokumentär av Moviezines läsare,  kritikerhyllad, publiksuccé och den största dokumentärfilm som visats på svensk bio på över trettio år.

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Mordet har i decennier överskuggat bilden av personen. Filmen är berättelsen om en människa, en politiker och hans tid. Olof Palme liknar ingen annan svensk politiker, varken före eller efter honom. Han var överklasspojken som skapade världens mest jämlika land. Han var samtidigt både älskad och hatad. I filmen ger politiska motståndare, internationella statsmän och partikollegor sin bild av politikern Palme. Hela familjen Palme medverkar också i filmen. De berättar om hur det var att leva med Sveriges mest kända politiker och hur det påverkade livet. Hur hatet drabbade dom alla.

Regissörerna har haft tillgång till familjens privata super8-filmer, vilka aldrig tidigare visats offentligt, och till ett stort material från SVT.

Den andra filmen är Bully. Den släpps på dvd, bd och vod 27 februari. Det är en dokumentär om mobbning i USA.

Filmen visar vardagen hos fem barn och deras familjer under ett skolår. Deras vittnesmål tillsammans med inspelningar från klassrum, skolbussar och matsalar, ger en viktig inblick i de dagliga trakasserier många upplever – speciellt i skolsammanhang. Några barn drivs till självmord av mobbningen, medan andra hotar sina plågoandar med vapen. Bully är inte bara tragedi, utan också en film fylld av hopp och kämparanda, med en önskan om att göra skillnad. Mobbningsoffren blir filmens hjältar då de ställer upp och berättar sina historier och för sitt mod att stå för rätten vi alla har att vara annorlunda.

Varje år blir 13 miljoner unga mobbade i USA. Man bara häpnar… Undrar hur många som mobbas i Sverige idag? Och hur stort är inte mörkertalet… Fy vad hemskt det är med mobbing. Det måste bli ett slut på eländet.

Båda dessa filmer ska bli mycket intressanta att se och jag återkommer med recensioner och mina egna reflektioner av filmerna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. milla skriver:

    Vad kul med lite film tips ingen av dessa har jag sett:)
    Jag la ut film tips hos mig oxå fast det var inga dokumentärer denna gång , men något bra tips kanske jag kan bidra med.
    Ha det gått

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *