Thaikycklingfrikadeller
Mitt barn äter allt! Det är vad stjärnkocken Niklas Ekstedt och journalisten Christian Daun provocerar oss med att säga i sin nya bok med samma namn. Det är förstås inte sant. Inga barn, eller vuxna för den delen, äter allt. Inte ens deras barn. Vi har olika smak och tycke helt enkelt. Vissa saker tar lång tid att lära sig gilla, vissa smaker eller konsistenser lär man sig aldrig gilla. Förutom intressanta fakta och tips kring mat, barnmat och familjemåltider bjuds vi på en hel del lockande recept som är tänkta passa smaklökarna hos både stora som små. Självklart måste dessa recept sättas på prov. Första testet ut blir Thaikycklingfrikadeller med ris och tomat.
Rätten beskrivs på följande sätt: ”Smakar massor utan att vara för salt eller stark vilket egentligen är den enda hänsyn man behöver ta när man brassar käk till ett barn. Köttbullsformatet mildrar eventuellt avog inställning till citrongräs.”
Några justeringar av receptet var jag tvungen att göra för att öka sannolikheten att barnen (läs Gustaf) ens skulle smaka. Svamp och lök är något Gustaf vägrar befatta sig med. Jag älskar dock lök så purjolöken fick stanna. Citrongräs hade jag inte hemma men ersattes med bergamott-blad. Same but different helt enkelt. I övrigt körde jag på enligt recept.
Vid höstens inspirationslunch med Kronfågel fick jag hem ett paket jättefin ekologisk kycklingfärs från Bosarp som givetvis användes i frikadellsmeten. Den rekommenderas verkligen! Rätten var lätt att laga och det gick snabbt. Perfekt en stressig måndag. Nyttig rätt också med mager kycklingfärs och kokosmjölk i såsen. Vill man kan man byta ut det vita riset mot quinoa, bulgur, nudlar eller liknande. Jag kokade faktiskt nudlar som komplement till riset. Gustaf älskar nudlar så jag tänkte att de skulle vara en motivationsfaktor för att få honom att äta.
Spänningen är olidlig. Åt mina barn eller inte?! Filippa var tyvärr inte hemma, men hon hade garanterat ätit maten. Hon gillar det mesta!
Gustaf kom hungrig ut i köket och frågade vad vi skulle äta till middag. Köttbullar med nudlar tyckte han lät riktigt gott och bra. När han fick syn på grytan med frikadellerna började missnöjet göra sig gällande. ”Vad är det där för konstiga köttbullar?” ”Jag vill ha riktiga köttbullar.” ”Jag gillar inte curry.” ”Smaka, det är jättegott” kontrade jag. Ytterst motvilligt tog han en liten tugga, fräste och spottade… ”Det här äter jag inte!!!”
Jag vet att här borde jag varit stenhård. Gett honom ultimatum – ät det som serveras eller gå hungrig från bordet. Men jag är för mesig… Gräver min egen grav så att säga. Nu vet han till nästa gång att han bara behöver protestera så får han nåt annat. Men jag lovar – då ska jag vara stenhård! Problemet var att han skulle träna innebandy lite senare och behövde grunda ordentligt med mat. Jag gav alltså med mig. Jag värmde färdiga Kycklingköttbullar från Kronfågel som jag också fick vid inspirationslunchen. Dessa åt han med mycket god aptit.
Jag och Mattias tyckte maten var riktigt god. Saftiga, smakrika frikadeller och kryddig sås. Härliga smakkombinationer som gick fint ihop. Hade det inte varit för Gus hade vi definitivt kunna tänka oss laga denna maträtt igen. Ytterligare ett recept kommer att inom kort sättas på prov. Det blir Chili con carne med mörk choklad. Den är jag övertygad kommer bli en hit!
Thaikycklingfrikadeller, 4 port
400 g kycklingfärs
3 dl ris
1 gul lök
2 ägg
1 tsk rivet limeskal
2 msk riven ingefära
2 msk gul curry
1 tsk salt
1 dl ströbröd
1 krm malen svartpeppar
2 msk smör eller kokosfett
2,5 dl champinjoner, sköljda och skurna i klyftor
1 dl skivad purjolök
1 citrongräs
4 dl kokosmjölk
2 dl kycklingbuljong
2 dl tärnad tomat
Gör frikadellsmeten. Skala och finriv gul lök på ett rivjärn. Blanda med kycklingfärs, ägg, ströbröd, limeskal, 1 msk ingefära, svartpeppar och salt i en bunke. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Hetta upp en vid kastrull på medelhög värme och rosta curryn i torr panna 1-2 minuter. Tillsätt smör, champinjoner, purjolök, 1 msk ingefära och fräs 4-5 minuter. Banka och krossa citrongräset med sidan av en stor kökskniv. Tillsätt citrongräs, kokosmjölk och kycklingbuljong, koka upp och låt koka försiktigt i 5 minuter. Rulla smeten till 15-20 bollar och lägg ned i såsen. Låt koka försiktigt 10-12 minuter. Lyft ut citrongräset. Servera med ris och hackad tomat.
mums vad gott kram