Hel ugnsbakad regnbåge med kokt potatis och smörsås

Benella regnbåge.

Benella regnbåge.

Hur mycket jag än älskar fisk äter vi det oftast bara en dag i veckan och sedan blir det lunch dagen efter på det (om man har tur). Förstår egentligen inte varför. Det är gott, nyttigt och ofta lättlagat. Men tisdagar, då blir det fisk. Av någon anledning har just tisdagar blivit vår fiskdag hemma. Igår åt vi den kanske godaste fisken vi ätit på länge. Hel ugnsbakad regnbåge med kokt potatis och smörsås.

Fyll fisken med citron och smör.

Fyll fisken med citron och smör.

Hel ugnsbakad regnbåge med kokt potatis och smörsås

Hel ugnsbakad regnbåge med kokt potatis och smörsås

Fisken tillagades hel, dvs med skinn och ben kvar. Fisken blir extra saftig och god när man tillagar den så. Och man behöver inte vara rädd för att få med ben vid servering. Det är relativt lätt att vika undan skinnet och ta fina bitar. När man ätit upp allt kött på ena sidan är det bara att dra bort hela ryggraden och fortsätta ta fina bitar. Man bör dock såklart ändå äta med viss försiktighet. Försiktighet är en dygd!

Vik undan skinnet.

Vik undan skinnet.

Separera fisken från ryggraden.

Separera fisken från ryggraden.

Maten blev verkligen god. Benella regnbåge är något utöver det vanliga. Jag har tur som bor nära en butik som säljer fisken (ICA Viksjö). Hoppas ändå att Benellafisken slår igenom så att vi framöver även hittar den i mer lättillgängliga butiker.

Magiskt gott! Tog mer flera gånger!

Magiskt gott! Tog mer flera gånger!

Hel ugnsbakad regnbåge med kokt potatis och smörsås

1 hel lax med huvud
1/2 citron
1 dl grädde
Smör
Salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader. Smöra en bit aluminiumfolie och lägg på en plåt. Lägg den hela fisken på folien. Gnid in buken och sidorna med salt och peppar. Fyll fisken med skivad citron och smörklickar. Lägg även några smörklickar ovanpå fisken. Stick in en digital stektermometer nära benet på den tjockaste delen av fisken.

Sätt in plåten i ugnen. Efter ca 10-15 minuter, slå 1 dl grädde över fisken. Baka laxen i totalt 30–35 minuter eller tills temperaturen är 55 grader. Låt vila i ett par minuter och lossa sedan skinnet försiktigt. Håll laxen varm under folie.

Smörsås:
Sky från fisken
1/2 citron
Mjölk
Smör
Mjöl
Salt och peppar

Ta vara på skyn som har bildats under tillagningen. Häll skyn i en kastrull. Tillsätt smör, mjölk, saft och skal från 1/2 citron, salt och peppar och red av med mjöl. Vispa ordentligt. Smaka av allt eftersom. Jag har inga exakta mått då vi bara höftade tills det blev bra.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *