Dryckesprovning på Smakbyn

Dryckesprovning på Smakbyn

Dryckesprovning på Smakbyn

Är man på Åland ska man inte missa att åka till Michael Björklunds kända och omtalade Smakbyn. Smakbyn är inte bara en restaurang utan ett helhetskoncept bestående av restaurang med café, gårdsbutik, bränneri, vinkällare samt konferens och festvåning. Michael planerar nu att bygga ut byn ytterligare med hotell och fler byggnader. Förra året åt vi en fantastiskt god lunch på Smakbyn. I år hade vi bokat in oss på dryckesprovning på Smakbyn.

Dagens dryckeslista!

Dagens dryckeslista!

I Smakbyn finns, som jag skrev, även ett bränneri. Där producerar man bland annat Aroma & Atlas äpplevin, Appleaud äpplelikör och även starkare alkoholdrycker. Under dryckesprovningen får man smaka fem olika drycker från bränneriet. Till detta en smaktallrik med lite smått och gott för att kunna uppleva hur smakerna på dryckerna kan förändras med passande mat till. Personalen guidar oss genom de olika dryckerna och vi får även veta mer om hur det produceras. Just denna dag fick vi testa Appleaud, Röd granit, Ål-meister Bongo, Apel Brand samt Appelwine (barnen fick dricka Äppelmust).

Förberedelse inför dryckesprovningen.

Förberedelse inför dryckesprovningen.

Drycker och tillhörande smårätter.

Drycker och tillhörande smårätter.

Barnen fick också vara med på dryckesprovningen men i deras glas var det äppelmust.

Barnen fick också vara med på dryckesprovningen men i deras glas var det äppelmust.

Vår guide under provningen.

Vår guide under provningen.

Läckra flaskor!

Läckra flaskor!

Viktigt att njuta och upptäcka med alla sinnen.

Viktigt att njuta och upptäcka med alla sinnen.

Nere i vinkällaren.

Nere i vinkällaren.

Jag tror inte barnen uppskattade doften.

Jag tror inte barnen uppskattade doften.

Jag blev mycket förtjust i flera av dryckerna och smaktallriken var delikat. Glasflaskorna var mycket läckra med passande inbyggda frukter och symboler beroende på namnet och innehållet i drycken.

Keramiker Mia Englunds verkstad och butik.

Keramiker Mia Englunds verkstad och butik.

Jag hade kunnat shoppa loss rejält - fanns så mycket fint och läckert!

Jag hade kunnat shoppa loss rejält – fanns så mycket fint och läckert!

Barnen fick också testa på att dreja.

Barnen fick också testa på att dreja.

Djup koncentration.

Djup koncentration.

Efter provningen gick vi runt i huvudbyggnaden och klev rakt in i keramiker Mia Englunds keramikverkstad. Hon har både verkstad och affär. Jag blev oerhört förtjust i flera av hennes verk och vi köpte bland annat fyra superläckra äggkoppar att ta med hem. Barnen passade på att vara med på drop-in drejning med Mia. Det kostar 5 € och vill man ha produkten glaserad och bränd så är priset 20 €. Vi la även till för frakt hem till Sverige. Barnen älskade att dreja. De var så duktiga och så koncentrerade! Nu vill de att vi ska köpa en egen drejmaskin så att de kan dreja mera. Så förtjusta blev de! Nu väntar vi spänt på att barnens konstverk ska komma hem!

Möte med Michael Björklund.

Möte med Michael Björklund.

Innan vi gick hem passade barnen på att få en kram av Michael. Barnen är ju stora fans av tv-serien Kockarnas kamp där Michael var med en gång i tiden. Själv fick jag hans fantastiska kokbok signerad. Ett riktigt härligt och inspirerande besök på Smakbyn!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *