Fine dining på Restaurang Nautical

Fine dining på restaurang Nautical.

Fine dining på restaurang Nautical.

Vi har ätit otroligt mycket gott under vår vistelse på Åland. Grillad och hemlagad mat vid stugan, medhavd mat på picknick och på olika restauranger. Vill man njuta av bästa utsikten och riktigt fin mat ska man unna sig fine dining på Restaurang Nautical. Besöket på Nautical är en helhetsupplevelse i världsklass. Underbart god mat gjord på noga utvalda råvaror, dryck för alla smaker, bästa tänkbara service, vacker lokal och utsikt mot havet, Pommern och alla båtar som passerar revy. Nautical blev i år utnämnda av White guide Nordic till 7 bästa restaurang i hela Finland. Så uppskattar man god mat som vi ska man självklart göra ett besök där.

Mitt i lokalen med bästa utsikten mot havet och Pommern.

Mitt i lokalen med bästa utsikten mot havet och Pommern.

Härligt att se alla båtar passera utanför restaurangfönstret.

Härligt att se alla båtar passera utanför restaurangfönstret.

Amuse-bouche med varmrökt lax.

Amuse-bouche med varmrökt lax.

Vi satt mitt i lokalen precis vid fönstret med bästa utsikten. Riktigt läckert! Vi började med att beställa in ett varsitt glas champagne (cola till barnen) och till detta njöt vi av Nauticals nybakta bröd och åländska smör. Är man på finrestaurang ska man inte snåla. God dricka och trerätters fick det bli. Men middagen började lyxigt nog med en amuse-bouche (aptitretare) med varmrökt åländsk lax.

Riktigt läcker Kräftsoppa med pilgrimsmussla.

Riktigt läcker Kräftsoppa med pilgrimsmussla.

Bästa rätten enligt Gus!

Bästa rätten enligt Gus!

Njuter av varenda sked!

Njuter av varenda sked!

Mattias förrätt Lättgravad Åländsk oxe.

Mattias förrätt Lättgravad Åländsk oxe.

Till förrätt tog jag och barnen en varsin Kräftsoppa med pilgrimsmussla, cheddarkräm, tomat och svartbröd. Något svartbröd såg vi inte till men vi fick mer av det goda nybakta brödet att ha till soppan. Krämigt, smakrikt och mycket gott! Barnen älskade rätten lika mycket som jag. De hade aldrig ätit pilgrimsmussla förut men nu har de fått smak för denna delikatess! Mattias tog Lättgravad Åländsk oxe med kalvbräss, ramslöksmajonnäs, rotselleripuré och mandelpotatischips. Väldigt god men han såg längtande mot våra tallrikar!

Grillad finsk oxfilé.

Grillad finsk oxfilé.

Till huvudrätt tog jag och Mattias Grillad finsk oxfilé med örtagårdscrème, ljummen tomat, petit coco blanc, tomatiserad rödvinsky och vinägersaltad potatis. Perfekt stekt kött (vi valde medium rare) och underbara tillbehör. Potatisen var rent magisk! Till denna superrätt blev vi rekommenderad ett supervin som vi njöt av.

Supervin till supermat!

Supervin till supermat!

Filippas Lamytterfile.

Filippas Lamytterfile.

Filippa åt Lammytterfilé från Åland med rostat vitlökssmör, svartrot, brynt smör, svartkål, rödbeta och potatispuré. Nu fick jag inte smaka men den var tydligen fantastiskt god. Gustaf tog in barnrätten korv med pommes. Han är väldigt kräsen med mat och gillar inga som helst grönsaker eller mat som han inte är van vid. Därför ville han satsa på ett ”säkert kort”. Han var inte alls nöjd med sitt val utan satt och tiggde om att få smaka vår. Han fick smaka lite, men nu har han lärt sig en läxa till nästa gång. Man måste inte ta från barnmenyn. Vuxenmat passar honom mer än utmärkt.

Bästa efterrättsvalet om ni frågar mig, Blåbärssorbet med smultronmousse.

Bästa efterrättsvalet om ni frågar mig, Blåbärssorbet med smultronmousse.

Ljummen brie med tillbehör.

Ljummen brie med tillbehör.

Mjölkcholkadmousse med sorbet på färska jordgubbar.

Mjölkcholkadmousse med sorbet på färska jordgubbar.

Till efterrätt valde jag Blåbärssorbet med smultronmousse, havre, mandel och maräng. Allt gjort från grunden på restaurangen såklart. Alltså hur gott?! Blåbärssorbeten syrlig och fräsch och smultronmoussen söt och krämig. Krispen från havren, mandel och marängen skapade den där helheten som gör en rätt komplett. Mattias valde Ljummen brie från Mattas gårdsmejeri med fikon, granola, valnötter och honung smaksatt med rosmarin. Till detta fick han rekommenderat ett kallt vitt vin som var supergott! Barnen valde Mjölkcholkadmousse med sorbet på färska jordgubbar, maltkrisp och pistagemaräng. Ingen lämnade bordet besviken kan jag lova!

NauticALTAN.

NauticALTAN.

Enklare men mycket goda rätter på NauticALTAN.

Enklare men mycket goda rätter på NauticALTAN.

Vill man inte äta fine dining har Nautical under sommaren en uteservering som heter NauticALTAN där de serverar lite enklare rätter (regnar det flyttar uteserveringsmaten ifall det finns plats upp till restaurangen). Det finns grillmat, sallader, barnrätter samt utvalda åländska specialiteter i både mat och i dryckesväg. Där satt vi och njöt av en härlig på torsdagskvällen i strålande sol. Helt magiskt!

Som sagt, vill ni njuta av riktigt god mat, bra service och bästa utsikten är det till restaurang Nautical i Mariehamn ni ska bege er!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *