Fine dining på Restaurang Nautical
Vi har ätit otroligt mycket gott under vår vistelse på Åland. Grillad och hemlagad mat vid stugan, medhavd mat på picknick och på olika restauranger. Vill man njuta av bästa utsikten och riktigt fin mat ska man unna sig fine dining på Restaurang Nautical. Besöket på Nautical är en helhetsupplevelse i världsklass. Underbart god mat gjord på noga utvalda råvaror, dryck för alla smaker, bästa tänkbara service, vacker lokal och utsikt mot havet, Pommern och alla båtar som passerar revy. Nautical blev i år utnämnda av White guide Nordic till 7 bästa restaurang i hela Finland. Så uppskattar man god mat som vi ska man självklart göra ett besök där.
Vi satt mitt i lokalen precis vid fönstret med bästa utsikten. Riktigt läckert! Vi började med att beställa in ett varsitt glas champagne (cola till barnen) och till detta njöt vi av Nauticals nybakta bröd och åländska smör. Är man på finrestaurang ska man inte snåla. God dricka och trerätters fick det bli. Men middagen började lyxigt nog med en amuse-bouche (aptitretare) med varmrökt åländsk lax.
Till förrätt tog jag och barnen en varsin Kräftsoppa med pilgrimsmussla, cheddarkräm, tomat och svartbröd. Något svartbröd såg vi inte till men vi fick mer av det goda nybakta brödet att ha till soppan. Krämigt, smakrikt och mycket gott! Barnen älskade rätten lika mycket som jag. De hade aldrig ätit pilgrimsmussla förut men nu har de fått smak för denna delikatess! Mattias tog Lättgravad Åländsk oxe med kalvbräss, ramslöksmajonnäs, rotselleripuré och mandelpotatischips. Väldigt god men han såg längtande mot våra tallrikar!
Till huvudrätt tog jag och Mattias Grillad finsk oxfilé med örtagårdscrème, ljummen tomat, petit coco blanc, tomatiserad rödvinsky och vinägersaltad potatis. Perfekt stekt kött (vi valde medium rare) och underbara tillbehör. Potatisen var rent magisk! Till denna superrätt blev vi rekommenderad ett supervin som vi njöt av.
Filippa åt Lammytterfilé från Åland med rostat vitlökssmör, svartrot, brynt smör, svartkål, rödbeta och potatispuré. Nu fick jag inte smaka men den var tydligen fantastiskt god. Gustaf tog in barnrätten korv med pommes. Han är väldigt kräsen med mat och gillar inga som helst grönsaker eller mat som han inte är van vid. Därför ville han satsa på ett ”säkert kort”. Han var inte alls nöjd med sitt val utan satt och tiggde om att få smaka vår. Han fick smaka lite, men nu har han lärt sig en läxa till nästa gång. Man måste inte ta från barnmenyn. Vuxenmat passar honom mer än utmärkt.
Till efterrätt valde jag Blåbärssorbet med smultronmousse, havre, mandel och maräng. Allt gjort från grunden på restaurangen såklart. Alltså hur gott?! Blåbärssorbeten syrlig och fräsch och smultronmoussen söt och krämig. Krispen från havren, mandel och marängen skapade den där helheten som gör en rätt komplett. Mattias valde Ljummen brie från Mattas gårdsmejeri med fikon, granola, valnötter och honung smaksatt med rosmarin. Till detta fick han rekommenderat ett kallt vitt vin som var supergott! Barnen valde Mjölkcholkadmousse med sorbet på färska jordgubbar, maltkrisp och pistagemaräng. Ingen lämnade bordet besviken kan jag lova!
Vill man inte äta fine dining har Nautical under sommaren en uteservering som heter NauticALTAN där de serverar lite enklare rätter (regnar det flyttar uteserveringsmaten ifall det finns plats upp till restaurangen). Det finns grillmat, sallader, barnrätter samt utvalda åländska specialiteter i både mat och i dryckesväg. Där satt vi och njöt av en härlig på torsdagskvällen i strålande sol. Helt magiskt!
Som sagt, vill ni njuta av riktigt god mat, bra service och bästa utsikten är det till restaurang Nautical i Mariehamn ni ska bege er!
Senaste kommentarer