Den perfekta vaniljkrämen

Den perfekta vaniljkrämen.

Den perfekta vaniljkrämen.


 

Nu på sommaren är vi många som tar vara på frukt och bär, plockat i egna trädgården, i skogen eller kanske hos grannen. Vi njuter gärna av skörden i en god bärpaj eller fruktpaj av olika slag. Själv gjorde jag en supergod hallonpaj häromdagen. Självklart serverade jag pajen med hemmagjord vaniljsås/vaniljkräm, den perfekta vaniljkrämen. Mums! Det är så otroligt gott med riktig, hemmagjord vaniljsås. Jag satt och skedade i mig såsen när alla paj tagit slut. Och det är inte svårt alls att göra. Varning – börjar man göra egen kommer man aldrig mer att köpa färdig vaniljkräm.

Sagolikt god hallonpaj

Sagolikt god hallonpaj

Man kan anpassa receptet efter vad syftet med såsen är. Vaniljsås att ha till exempelvis paj eller vaniljkräm som fyllning till tårta, bakelser och bullar. Vill man göra vaniljkräm sjuder man såsen lite längre så den tjocknar mer. Varning! Rör försiktigt i botten så att ni inte får med eventuella fastbrända mjölkrester. Jag lyckades tyvärr med det konststycket och fick lov att sila min sås ett par gånger och tillslut blev den slät, glänsande och fin!

Jag hade ingen standardmjölk hemma utan använde mig istället av lättmjölk. Inga problem, det fungerade lika bra och smakade garanterat lika gott!

Vaniljsås

5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
5 äggulor
1 1/2 dl socker
3 msk maizena
25 g smör

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken. Ha i både stång och frön för att få ut så mycket smak som möjligt. Ta av från spisen. Låt stå och dra 10-15 min. På så sätt kommer smakerna fram bättre. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet. Vispa helt slätt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar ordentligt. Se till att det inte kokar. När du tycker att konsistensen är lagom krämig tar du bort kastrullen från plattan och lägger i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast. Låt svalna och stoppa sedan in i kylen. Håller i ca 3 dagar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *