Enkel och god efterrätt
Seg och trött efter gårdagens nyårsfirande? Vissa är nog tröttare än andra! Själv firade jag nyårsafton med familj och kära vänner. Vi är tre familjer som har firat ihop de senaste åren. Uppdelningen är nästan alltid densamma. Värdfamiljen S+J står för förrätt, familjen M+M står för huvudrätt och jag och Mattias står för efterrätt och dryck till huvudrätt. Sedan tar vi med ost och kex, diverse övrig dryck och fyrverkerier i massor. Alltså, vilken magisk kväll! Jag är glad att vi har så fina vänner!!!
Jag vill i detta inlägg tipsa om efterrätten vi bjöd på. En enkel och god efterrätt som fungerar lika bra nyårsafton som vilken kväll som helst då man är sugen på något gott efter maten.
Efterrätten är Vit chokladcrème med varma hallon. Då Mattias tycker vit choklad är för söt byter vi halva mängden vit choklad mot ljus choklad. Det blir en perfekt avvägning. Mjuk, slät, magiskt god chokladkräm som balanseras upp av syrliga, ljumma hallon. Denna efterrätt har många fördelar. Den går snabbt att göra och är inte alls så där mastig som många efterrätter kan vara. Att den dessutom är supergod och vacker gör ju inte saken sämre.
Då vissa av barnen i sällskapet är rätt kräsna när det kommer till vad de äter valde vi att bara servera vit chokladcrème med varma hallon till oss vuxna. Barnen fick glass med sås och minimarshmallows!
Vit chokladcrème med varma hallon, 4 port
Chokladcrème:
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
150 g vit choklad
Varma hallon:
200 g frysta osockrade hallon
2 krm färskrivet citronskal
3 stjärnanis
2 tsk vatten
1 msk citruslikör
Chokladcrème: Klyv vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på grädde och crème fraiche. Koka upp och dra kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i grädden under omrörning. Låt kallna. Vispa upp crèmen lätt med elvisp. Lägg upp crèmen i glas.
Hallon: Lägg ingredienserna i en kastrull i god tid så de hinner ta smak av varandra. Värm på svag värme vid servering, ca 3 minuter.
Senaste kommentarer