Enkel och god efterrätt

God fortsättning på det nya året!

God fortsättning på det nya året!

Seg och trött efter gårdagens nyårsfirande? Vissa är nog tröttare än andra! Själv firade jag nyårsafton med familj och kära vänner. Vi är tre familjer som har firat ihop de senaste åren. Uppdelningen är nästan alltid densamma. Värdfamiljen S+J står för förrätt, familjen M+M står för huvudrätt och jag och Mattias står för efterrätt och dryck till huvudrätt. Sedan tar vi med ost och kex, diverse övrig dryck och fyrverkerier i massor. Alltså, vilken magisk kväll! Jag är glad att vi har så fina vänner!!!

Dags att göra en enkel och god efterrätt! Här förbereds chokladcrèmen.

Dags att göra en enkel och god efterrätt! Här förbereds chokladcrèmen.

Ingredienser till varma hallon.

Ingredienser till varma hallon.

Jag vill i detta inlägg tipsa om efterrätten vi bjöd på. En enkel och god efterrätt som fungerar lika bra nyårsafton som vilken kväll som helst då man är sugen på något gott efter maten.

Chokladcrème som ska svalna och vispas innan upplägget.

Chokladcrème som ska svalna och vispas innan upplägget.

Allt upphällt i fina glas. Dags att stoppa i kylen!

Allt upphällt i fina glas. Dags att stoppa i kylen!

Underbart god efterrätt! Glasen blev lite kladdiga i transporten men det får vi leva med!

Underbart god efterrätt! Glasen blev lite kladdiga i transporten men det får vi leva med!

Syrliga hallon som harmoniserar med den söta chokladkrämen!

Syrliga hallon som harmoniserar med den söta chokladkrämen!

Efterrätten är Vit chokladcrème med varma hallon. Då Mattias tycker vit choklad är för söt byter vi halva mängden vit choklad mot ljus choklad. Det blir en perfekt avvägning. Mjuk, slät, magiskt god chokladkräm som balanseras upp av syrliga, ljumma hallon. Denna efterrätt har många fördelar. Den går snabbt att göra och är inte alls så där mastig som många efterrätter kan vara. Att den dessutom är supergod och vacker gör ju inte saken sämre.

Barnens efterrätt! Glass med extra allt!

Barnens efterrätt! Glass med extra allt!

Då vissa av barnen i sällskapet är rätt kräsna när det kommer till vad de äter valde vi att bara servera vit chokladcrème med varma hallon till oss vuxna. Barnen fick glass med sås och minimarshmallows!

Vit chokladcrème med varma hallon, 4 port

Chokladcrème:

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
150 g vit choklad

Varma hallon:
200 g frysta osockrade hallon
2 krm färskrivet citronskal
3 stjärnanis
2 tsk vatten
1 msk citruslikör

Chokladcrème: Klyv vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på grädde och crème fraiche. Koka upp och dra kastrullen från värmen.

Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i grädden under omrörning. Låt kallna. Vispa upp crèmen lätt med elvisp. Lägg upp crèmen i glas.

Hallon: Lägg ingredienserna i en kastrull i god tid så de hinner ta smak av varandra. Värm på svag värme vid servering, ca 3 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.