Mustig köttfärsgryta med bönor och kikärtor

Jag har fått hem en sådan fin kokbok av Madeleine Landley, ni vet den färgstarka tjejen bakom bloggen Landleys kök. Hennes kokbok heter Grytor – lättlagat till vardags och helg. Den kommer oerhört lägligt, grytornas stortid är ju nu. Gryta är perfekt när kylan sveper in och man vill ha något gott och värmande i magen. Det som gör gryträtter härligt mustiga och smakrika är när alla ingredienser i grytan får stå och småputtra under längre tid. Då kokar de ihop och kommer allra bäst till sin rätt. Och här plockar jag självklart fram min Crock Pot. En gryta som även fröken Landley gillar. Det är ju henne vi hittar i Crock Pots nybörjarskola. De flesta av recepten i boken går att laga i en slökokare och mitt första recept att testa blev en mustig köttfärsgryta med bönor och kikärtor.

En köttfärsgryta är något av det enklaste man kan göra. Ha gärna ner massor av kryddor. Det gör den extra smakrik och god. Färsen i sig smakar ofta inte så mycket.

Den här grytan är god som den är och behöver egentligen inte några särskilda tillbehör. Bönorna gör den matig och mättande. Jag skulle dock lägga till ris, bröd och sallad.

Alltså, WOW vad god den blev. En riktig smakexplosion! Ingredienslistan är ganska lång men allt gifte sig så fint och blev som en självklarhet ihop! Ska dock erkänna att jag bara tog en burk krossade tomater, skippade selleri, olja och vatten, chilin ersattes med chiliflakes och burksvampen blev stekta färska champinjoner – allt enligt devisen man tager vad man haver. Den här grytan kommer jag garanterat laga igen!


För att vara ärlig. Bönor kan vara skrämmande, hjääälp. För barn inte minst! Extra tips för att få tveksamma barn att äta grytan. Servera den till tacos. Då kommer de garanterat slicka faten! Bara majsen i grytan i sig lockade i alla fall mina barn. De älskar majs! Köttfärsgryta, kanske riven ost, tortillabröd, guacamole, gräddfil, sallad, gurka, tomat, paprika – ös på bara och ni får en pangmåltid.
Mustig köttfärsgryta med bönor, 6-8 port
2 stora gula lökar
1 kg blandfärs
1 tetra blandade bönor
1 tetra kikärtor
1 dl tomatpuré
3 msk skånsk senap
2 dl vitt vin
1,5 dl tomatolja (eller olivolja)
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 röda chilifrukter
3 stänger blekselleri
1 burk skivade champinjoner (400g)
2 små burkar majs
2 tetror krossade tomater
2 dl vatten
2 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk chilipulver
1 tsk ancho chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
Hacka gul lök. Skölj bönor och kikärtor. Strimla soltorkade tomater och hacka chili och selleri. Bryn köttfärsen på spisen i het panna eller i tillagningsgrytan för de modeller som klarar detta. Tillsätt lök och låt fräsa ytterligare några minuter tills löken blir glansig. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Ha ned samtliga övriga ingredienser. Rör om och lägg på locket. Låt gå på svag värme i 6 timmar. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer av övriga kryddor.
Senaste kommentarer