Falbygdens Rökta Ost
Jag och familjen är riktiga ostälskare. Vi äter ofta finare ostar och andra charkisar till förrätt och även till efterrätt. Självklart blir det även en hel del ostmackor, ostpajer, ost som topping på och i mat, etc. Som medlem i Buzzador har jag och familjen nu fått hem Falbygdens Rökta Ost för att testa.
Att röka ost har anor från romartiden. Då rökte man osten för att få den att hålla sig färsk länge. Idag görs osten av smält hårdost. Osten röks i spånrökar så att den får en ljus brun yta och en röksmak i den gula insidan. Mattias var inte hemma när osten provsmakades första gången. Det var jag och barnen. Vi åt den dels som den är, dels skivad (?) på kex.
Falbygdens Rökt ost har en lätt, mildare röksmak. Den gör sig bäst efter att ha stått framme ett tag i rumstemperatur. Tyvärr blev den då näst intill omöjlig att skiva. Hellre då använda en vass kniv och skära tärningar. Osten var väldigt krämig, mjuk och god men inget jag skulle springa benen av mig för. Barnen tyckte att den smakade vanlig mjukost på tub. Tror att jag i framtiden håller mig till favoriterna Gruyère, Comté, Appenzeller och liknande, hårdare ostar.
Senaste kommentarer