Falbygdens Rökta Ost

Falbygdens Rökta Ost

Falbygdens Rökta Ost

Jag och familjen är riktiga ostälskare. Vi äter ofta finare ostar och andra charkisar till förrätt och även till efterrätt. Självklart blir det även en hel del ostmackor, ostpajer, ost som topping på och i mat, etc. Som medlem i Buzzador har jag och familjen nu fått hem Falbygdens Rökta Ost för att testa.

Ost och kex är sällan fel!

Ost och kex är sällan fel!

Att röka ost har anor från romartiden. Då rökte man osten för att få den att hålla sig färsk länge. Idag görs osten av smält hårdost. Osten röks i spånrökar så att den får en ljus brun yta och en röksmak i den gula insidan. Mattias var inte hemma när osten provsmakades första gången. Det var jag och barnen. Vi åt den dels som den är, dels skivad (?) på kex.

Något svår att skära med osthyvel men god!

Något svår att skära med osthyvel men god!

Falbygdens Rökt ost har en lätt, mildare röksmak. Den gör sig bäst efter att ha stått framme ett tag i rumstemperatur. Tyvärr blev den då näst intill omöjlig att skiva. Hellre då använda en vass kniv och skära tärningar. Osten var väldigt krämig, mjuk och god men inget jag skulle springa benen av mig för. Barnen tyckte att den smakade vanlig mjukost på tub. Tror att jag i framtiden håller mig till favoriterna Gruyère, Comté, Appenzeller och liknande, hårdare ostar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *