Morbergs kalops i Crock-Pot
Jag har en helt fantastisk kokbok hemma, Per Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera. Per Morberg är fantastisk och hans recept är fantastiska! Boken är ett imponerande verk, både till innehåll och storlek! Idag gjorde jag Per Morbergs kalops i Crock-Pot. Tog bara hans recept och drog ned rejält på vätskan.
Receptet är Pers egen variant på skånsk kalops med morötter, högrev och gul lök. Helt makalöst god! Mört, välsmakande kött tillsammans med goda morötter och en fantastisk buljong som fått smak av kött, grönsaker och kryddor. Vill man kan man på slutet ha i redningsmjöl i kalopsen och låta koka ytterligare 15-20 minuter i Crock-Pot. De klassiska tillbehören till kalops är kokt potatis och inlagda rödbetor. Hur gott?!
Stort älska på Per Morbergs text om maten: Opsis kalopsis. Bra mat för stora och små, men glöm för jösse namn inte att köttet ska koka tills det trillar av pinn.
Jag bifogar både Pers ursprungliga recept och mitt Crock-Pot anpassade recept. Vill ni inte göra skånsk kalops hittar ni här receptet på klassisk kalops i Crock-Pot.
Kalops, 4-6 port
800 g grytbitar av nötkött
2 gula eller röda lökar
3 morötter
3 msk smör
5 dl köttbuljong
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
ljust redningsmjöl
salt och vitpeppar
Skala och klyfta löken. Skala och skiva morötterna. Krydda köttbitarna med salt och peppar och bryn dom väl i omgångar i smör i stekpanna. Lägg över dom i stekgryta och tillsätt lök och morötter. Häll i buljongen, låt koka upp och skumma av. Tillsätt mortlad kryddpeppar och lagerblad. Låt grytan koka i 1 1/2 timme. Vispa ner lite redningsmjöl och låt koka ytterligare 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Per Morbergs kalops i Crock-Pot, 4-6 port
800 g grytbitar av nötkött
2 gula eller röda lökar
3 morötter
3 msk smör
2 msk kalvfond
1 dl vatten
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
ljust redningsmjöl
salt och vitpeppar
Skala och klyfta löken. Skala och skiva morötterna. Krydda köttbitarna med salt och peppar och bryn dom väl i omgångar i smör i stekpanna. Lägg över dom i Crock-Pot. Tillsätt lök , kalvfond, vatten, mortlad kryddpeppar och lagerblad. Sätt på låg effekt i 6 timmar. Efter 4 timmar, ha i morötterna och låt gå tiden ut. Vispa ner lite redningsmjöl och låt koka ytterligare 20-30 minuter på låg effekt. Smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Såg receptet på kalops o undrar hur sund är kalvfonden ? O räcker inte skyn man får vid stekning ?
Jag följde inte Morbergs ursprungliga recept. I min Crock-Pot tog jag 2 msk kalvfond och 1 dl vatten. Det blev perfekt!
Ett annat tips är att inte reda av med mjöl eller annan redning.
Ta upp allt kött och en stor del av morötterna (de är ju så goda när man äter dem som hela bitar), kör med mixerstav ner all lök och lite av morötterna. De innehåller så mycket stärkelse o annat, som gör att de reder såsen till perfektion.
Kan man ha i lite matlagnings grädde också? Och om ja hur mycket? Med vänlig hälsning, Jessica
Det kan man säkert! Ta i så fall i sista 30 minuterna. Jag har aldrig testat med grädde men det beror nog på hur mycket vätska som redan bildats i Crock Pot. Antingen häller man ut en del och fyller på med grädde eller så tar man ett par deciliter typ!