Baked oatmeal
Har ni hört talas om baked oatmeal? Baked oatmeal finns i massor av olika varianter – basen är dock havregryn som bakas i ugn och sedan kan smaksättning och frukt/bär/nötter varieras i det oändliga.
Baked oatmeal är supervanligt i USA och äts till frukost, men funkar givetvis lika bra som ett mättande mellanmål eller snacks. Det tar lite längre tid att göra än att koka gröt, men är verkligen värt det! Sätter guldkant på till exempel helgrukosten eller varför inte servera baked oatmeal som en del av en hemmabrunch.
Jag testade baked oatmeal för första gången den här veckan. Jag följde ett recept jag hittade på Anjas blogg Alla goda ting. Receptet kallar hon Baked banana oats och är en kombination mellan havregrynsgröt och bananpaj. Jättelätt att röra ihop och jag lovar, det var bland det godaste jag ätit! Nyttigt, gott och äntligen ett bra alternativ till morgongröten! Super!!! Även barnen älskade det. Fungerar som sagt lika bra till frukost, mellis och fika!
Jag hoppade över honungen, tog bara pumpakärnor och använde frysta bananslantar.
Baked banana oats, 2 portioner
2 dl havregryn
2 dl mandelmjölk
2 ekologiska bananer
1 ägg
2 tsk honung
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kallpressad kokosolja
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
en nypa vaniljpulver
en nypa flingsalt
pumpakärnor, hasselnötter
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en liten ugnsform med kokosolja och lägg en skivad banan i botten. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i formen. Skiva den andra bananen och lägg överst. Vispa ägg och mandelmjölk och häll över grynblandningen, toppa med pumpakärnor och hasselnötter. Baka i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter tills gröten fått en härlig gyllenbrun färg. Servera med bär och kall mandelmjölk.
Senaste kommentarer