Favoriten på släktkalaset
Den rätt som var allra populärast på Filippas släktkalas i helgen var den improviserade köttfärspajen. Den gick åt i ett nafs och jag fick mycket beröm för den. Själv hann jag bara ta en liten bit av den i söndags och tyckte också den var gudomlig. Jag fick mersmak och gjorde därför en favorit i repris till middag ikväll. Jag modifierade pajskalsreceptet något dock. Istället för vetemjöl tog jag dinkelsikt och dinkel fullkorn, minskade ner smörmängden och ökade mängden vatten. Pajen blev om möjligt ännu godare idag! Gillar ni paj ska ni absolut testa denna, supergod!
Köttfärspaj, 4 port
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
2 dl ost
1 skivad tomat
125 g smör (100 g)
3 dl vetemjöl (2 dl dinkelsikt + 1 dl dinkel fullkorn)
Vatten ifall det behövs (1-2 msk vatten)
Börja med pajskalet. Finfördela smöret i mjölet och nyp samman till en fin deg. Tillsätt vatten ifall det behövs. Tryck ut i pajform, nagga pajen och förgrädda på 200 grader i 10 minuter.
Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten och skär tomaten i skivor.
Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med tomat och ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!
Senaste kommentarer