Halloween med gastar och spöken
Tycker ni liksom jag att här med att fira Halloween har växt och blivit nästan lite för stort och kommersialiserat på sista tiden? För några år sedan var inte intresset lika stort. I år har varenda affär satsat hårt på Halloween-attiraljer av olika slag och fler pumpor har sålts än någonsin förr. Varenda hus man går förbi har en eller flera tända pumpalyktor på bron och jag vet inte hur många utklädda monster som knackade på hemma hos oss igår och tiggde godis eller utförde bus.
Personligen ogillar jag starkt ”Bus eller godis”-traditionen. Jag tycker det är rent tiggeri. Mina barn ville dock också gå ut. Först sa jag nej men sedan mindes jag hur roligt jag själv tyckte att det var när jag var liten att som påskkärring få gå runt bland grannarna, lämna Glad påsk-kort och få en eller ett par godisar i den medhavda kaffekannan. Jag sa till slut därför ja till detta men de fick gå med bästa kompisarna och en förälder följde med.
På kvällen hade vi sedan Halloween-middag med några kompisar och deras barn. Det var bara slump att dagen vi valde för middagen var Halloween men nu när det var så satsade självklart även vi på en extra busig och orange middag.
Pumpalyktan tändes och vi hade även fina marschaller på uppfarten. Levande ljust i hela hyset. Vi köpte kolsyreis som gav fantastiska effekter och som barnen hade väldigt roligt med under hela kvällen. Vi hade Halloween-ballonger och låtande spöken i taket. Barnen fick gå på spökjakt. Jag hade trätt lakanstyg runt klubbor, knytit ett band längst ned och ritat ögon så det såg ut som små spöken. Sedan hade jag hängt upp dessa och barnen fick gå på jakt och hade de tur (vilket alla hade) fick de tag på ett varsitt spöke att käka upp. Mycket populärt! Vi bjöd på god mat och god dricka och hade fantastiskt trevligt hela kvällen lång!
Blir säkert en repris nästa år igen!
Smördegssnurror
1 rulle smördeg
Parmesanost
Pesto, tapenade eller någon annan röra
Lägg ut smördegen. Lägg på ett lager pesto, tapenade eller annan röra. Toppa med parmesanost. Rulla ihop smördegen och skär i skivor. Tillaga i ugn på 200 grader i ca 15-20 minuter.
Kycklingfiléer i sås, 6 port
6 kycklingfiléer
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
½ dl soja
2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Lägg kycklingfiléerna i en form. Salta och peppra. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 2 timmar. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!
”Fira det som firas kan” säger jag !
Jag kan inte hjälpa det, men jag älskar alla dessa kommersiella högtider 🙂
Idag är det dock slutspökat för vår del och allvaret ska ta vid när vi ikväll åker till kyrkogården och tänder ljus för dem vi mist och saknar !
kram