Hemgjord nyttig nötmjölk
Nu är det åter är det dags att presentera Veckans hälsodrink. Idag blir det hemgjord nyttig nötmjölk. Jag har tidigare gjort egen mandelmjölk och kokosmjölk men då använt en kraftfull mixer och nylonstrumpa. Den här gången använde jag min Philips Avance MicroMasticating juicer. Den är det ultimata redskapet för att göra egen nötmjölk. Man behöver inte ens sila drycken genom nötmjölkspåse eller nylonstrumpa. Se bara till att använda det medföljande filtret som inte släpper igenom fruktkött.
Jag valde att göra mandelmjölk men det går lika bra att göra till exempel sojamjölk. Båda varianterna har fantastiska hälsofördelar. Sojamjölk kan minska kolesterolnivåer, skydda mot hjärtsjukdomar och ha en positiv effekt på benhälsan. Mandelmjölkens goda fetter och antioxidanter kan ha positiv effekt på kolesterolnivån och även på huden.
Mandelmjölken blev riktigt god! Man kan också tillsätta eventuell smaksättning för att få ännu mer smakrik och god mjölk. Tips på smaksättning är vanilj, kanel, kardemumma, riven muskot, kokosextrakt, mandelextrakt, chaikrydda, etc. Kasta inte nötmassan som blir över. Den är perfekt att använda i nyttiga kokosbollar eller i andra bakverk.
Sojamjölk/mandelmjölk
200 g mandlar/torkade sojabönor
1 liter vatten till blötläggning
600 g vatten till mjölken
Blötlägg mandlarna/sojabönorna i vatten i minst 8 timmar (200 g/1 l vatten). Efter blötläggningen sköljer du noggrant nötterna/bönorna i färskt vatten. Blanda mandlarna med nytt vatten i proportion 1:3. Lägg mandlarna/bönorna i juicemaskinen, starta juicemaskinen och tillsätt lite vatten. Fortsätt så tills samtliga nötter/bönor och vatten passerat maskinen. Om resterna fortfarande är blöta kan de pressas igen för att få ut ännu mer mjölk. Häll över mjölken i en glasflaska med lock. Förvara i kyl. Skaka före användning. Håller ca 2-3 dagar i kylskåp.
Senaste kommentarer