Hemgjorda kokosbollar a la Jonas Colting

Att kost och hälsa är något som intresserar mig och Mattias är det väl ingen som kunnat missa. Igår läste vi om vad Jonas Colting äter under en dag. Bland annat skriver han om hemgjorda kokosbollar han äter före träning, till mellanmål eller till kvällsfika. Han gör dom på hackade valnötter, pumpakärnor, kokosfett, kokosflingor och strödadlar.

Bollarna lät som det perfekta mellanmålet så igår kväll experimenterades det hemma i det sundbergska köket. Mattias gjorde en sats och jag en. Jag tog samma nötter som Jonas, uteslöt kokosfettet, la till kakao och snabbkaffepulver. Mattias gjorde som Jonas, la till hasselnötter, kakao och vanligt kaffepulver. Vi hade inga exakta mängder att gå efter så vi höftade bara.

Resultatet blev fantastiskt!!! Skulle kunnat äta hur många som helst. Då de är väldigt protein- och fettrika, och därmed kaloribomber får man begränsa sitt intag något.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Andreas skriver:

  Hej,

  Försökte mig på att baka i helgen men fick inte till någon bra smet. vet inte om det berodde på att min mixer inte riktigt pallade med dadlarna och kokosfettet? Hur gjorde du för att mixa ingridienserna?

  Hur fick du bollarna att fästa när du uteslöt fettet? Mina var mest en kladdig smulig smörja som lämpade sig extremt dåligt att rulla bollar av, fick satsa på att pressa ihop klumpar istället 🙂 Blev dock väldigt goda efter att ha stått i kylen ett tag.

 2. admin skriver:

  När jag har kokosfett i smeten går det superlätt att få ihop en bra, formbar smet (vet inte exakt hur mkt fett jag tar, brukar höfta lite bara, men jag tar inte särskilt mycket). Jag kör bara ett kort tag i mixern och häller sedan ut i en djup tallrik och formar utan problem runda bollar som jag rullar i kokos. Däremot har det krånglat senaste två gångerna jag gjorde utan fett. Första gången det krånglade körde jag allt i mixern för länge. Det innebar inte att det var svårt att rulla, tvärtom, jag tror att cashewnötternas fett löstes upp för mkt om man säger så (vet inte hur jag ska förklara annars) så de blev väldigt hårda men feta. igår hade jag för lite dadlar i min smet och jag fick knappt ihop bollarna (gjorde samma dag en sats med kokosfett och de blev hur bra som helst, alltså mycket lättare att lyckas med, för mig iaf). Tillslut tog jag alla jag hade lyckats få ihop, även de med kokos på, och körde om allt i mixern med några ytterligare dadlar. Då gick det bra! Tror man måste pröva sig fram och kanske noggrant anteckna det som funkar bra. Jag ska göra det nästa gång!

  Lycka till med fixandet av bollar!

 1. juni 8, 2010

  […] har bakat mina glutenfria bananmuffins flera gånger på sista tiden. Innan dess gjorde jag alltid Coltingbollar. Jag har en omgång kalla cookies i frysen som är helt […]

 2. augusti 30, 2010

  […] eller dinkelmuffins, men dessa är nu slut i frysen. I brist på fantasi gjorde jag en sats Coltingbollar som blev mycket goda! Jag använde 10 dadlar (urkärnade såklart), 1/2 dl valnötter, 1/2 dl […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *