Plankstek med klassiska tillbehör
Plankstek är en riktig resturangklassiker. Den serveras på klassiskt vis direkt på en bräda eller planka – därav namnet. Vi äter det ganska ofta som lördagsmiddag hemma hos oss. Sååå gott! Som kött blir det ofta entrecote som vi tycker är en oerhört saftig och smakrik styckningsdetalj. Vi serverar vår plankstek med klassiska tillbehör, dvs grillade tomater, smörstekt sparris, duchessepotatis och bearnaisesås. Duchessepotatis är extra lyxigt potatismos med lite olja och äggula. Vi tar ofta en genväg och serverar planksteken med färdig bearnaisesås. Men var man lägger ribban bestämmer man själv.
Vi har köpt våra plankor på Clas Ohlson. Bra plankor till bra pris.
Plankstek med klassiska tillbehör, 4 port
Kött:
Ca 800g entrecote eller annat nötkött.
Garnering:
2 tomater
12 sparris
Duchessepotatis:
1 kg kokt potatis
3 äggulor
3 msk smör
3 msk matolja
Salt, peppar
Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke. Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Smörj in plankorna med smör och förvärm dom cirka 10 min på 200 grader.
Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på en tomathalva på varje planka. (Naturligtvis kan man lägga köttet på plankorna också men vi brukar tillreda det separat).
Sätt in plankorna i ugnen på 225 grader i ca 15 min tills moset får en fin färg.
Stek kött till valfri stekgrad och smörstek sparris (vi brukar köra köttet sous-vide och sen steka/grilla på för att få en fin yta). Ta ut plankorna och lägg på kött, sparris och sås.
Planka, så gott!!Var längesedan vi hade det. Kanske borde plocka fram sin plankor en lördag snart.
Kram Kajsa
Hur rengör man själva plankan
Diskar!