Vinnande fläsklägg i Crock-Pot

Dags att laga till Vinnande fläsklägg i Crock-Pot.

Dags att laga till Vinnande fläsklägg i Crock-Pot.

Ned med allt i grytan.

Ned med allt i grytan.

Jag älskar mat! Ibland är jag oerhört självgod och tycker att maten just jag har lagat och ställt fram på bordet är det godaste jag nånsin ätit. Erkänner, det händer rätt ofta, hahahaha! Igår lagade jag till en helt makalöst god maträtt. Jag gjorde mitt vinnande fläsklägg i Crock-Pot. Det kommer nu få ligga till sig i skyn i kylen fram till imorgon då vi ska njuta av denna goda rätt.

8 timmar senare!

8 timmar senare!

Köttet är perfekt!

Köttet är perfekt!

Receptet tog jag fram för en recepttävling för några år sedan. Jag vann visserligen inte tävlingen men det finns publicerat på web och i tryck och jag skulle vilja påstå att det Crock Pot-ifierade receptet hett fläsklägg i Crock-Pot vunnit både mitt och familjens pris och även många av er älskar rätten och har lagat till den om och om igen.

Nu ska det ligga och gotta till sig tills vi ska njuta av fläsklägg och potatispuré!

Nu ska det ligga och gotta till sig tills vi ska njuta av fläsklägg och potatispuré!

Rotmos är det klassiska tillbehöret till fläsklägg. Det kan ni självklart servera till om ni vill det. Själv föredrar jag min supergoda potatispuré och rårörda lingon som är en supergod kombo till det smakrika köttet! Smaklig måltid!

Fläsklägg i Crock-Pot, 4 port

1.2 kg rimmat fläsklägg med ben och svål (1.5 kg rimmat benfritt fläsklägg med svål)
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
2 msk matolja
1 apelsin
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk rökt paprikakrydda
1 msk paprikakrydda
1 tsk cayennepeppar
2 msk rökig bbq-sås på flaska
2 gula lökar
3 lagerblad
1-2 dl Cabernet Sauvignon Carmenere

Skär skåror i svålen på fläskläggen. Gör en kryddblandning på honung, rödvinsvinäger, olja, saft och skal från en apelsin, rivna vitlöksklyftor, timjan, paprikakryddor, cayennepeppar och bbq-sås. Skär löken.

Lägg fläskläggen i en Crock-Pot. Gnid in kryddblandningen och häll resten över och runt köttet. Lägg den skivade löken runt om köttet. Häll på vinet och lägg i lagerbladen. Sätt på låg temperatur och låt gå i ca 8 timmar tills köttet är helt mört. Vänd köttet då och då och häll på mer vin om det behövs.

När köttet nästan faller isär är det klart. Skär upp skivor och lägg på uppläggningsfat. Skeda upp den fantastiska skyn som bildats och servera till köttet tillsammans med potatispuré och rårörda lingon. Skyn kan också blandas med grädde för en mer matig sås.

Potatispuré, 8 port

1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
60 g smör
salt och peppar
tryffelolja

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Ewa skriver:

    Ett fantastisk recept på en köttdetalj som jag egentligen inte tycker om. Den här gången kör jag dubbla bitar fläsklägg för jag vill gärna ha lite mat till frysen också. Tack för ett smakrikt recept!

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Hej! Vad kul att höra! Sprid gärna receptet vidare så fler får ta del av denna rätt bortglömda men prisvärda köttdetalj!

  3. Gert Svennevid skriver:

    hittade ingen print funkiton tack för det lager ite detta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *