Klassisk torsdag
Vi fortsätter på husmanskosts-temat och kör en riktig torsdagsklassiker till middag idag. Hemgjord ärtsoppa serverad med senap. Efter följde frasiga våfflor där smeten självklart var hemgjord och serverades med klassiska söta tillbehör som grädde, glass och sylt. Jag åt flest våfflor av alla! Det är ju sååååå gott!! Mätta, nöjda och mycket belåtna gick vi från matbordet!
Ärtsoppa, 6 port
500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs.
Våfflor
100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.
Åhh !!! fina fina Jessica ! Nästa gång jag kommer till storstan är en frukost/fika/lunch/middagsdejt med dig given !!
Men jag varnar dig, jag har mina sura, trötta dagar jag med 😉
KRAM och happy friday !!