En värmande och nyttig soppa
I fredags konstaterade läkaren på Vårdcentralen att jag har lunginflammation. Självklart stannar man då hemma och kurerar sig. Man stannar hemma hur svårt det än är och hur stressad man än känner sig över allt som man har att göra på jobbet. Hälsan går ju före allt.
Min aptit är det verkligen inget fel på. Jag är lika hungrig som vanligt och mina vanliga måltider kompletteras med godsaker för att hålla humöret på topp!
En lunch eller ett mättande mellanmål som passar perfekt när man är sjuk eller bara känner sig lite ruggig är en god och nyttig soppa. I kokboken Nu bryter vi för lunch: Samanthas filmmat av Samantha Larsen finns massor av recept på hälsosamma och energirika maträtter. I denna hittade jag ett recept på en fantastisk soppa som blev ett matigare mellanmål under en av mina dagar hemma. Jag kompletterade även med en quesadilla gjord på tortillabröd och fylld med lagrad, smakrik ost och ruccola.
Det här mellanmålet kan vara ett av de godaste jag någonsin ätit. Både gott och mättande och passar alltså perfekt även som lunchrätt. Soppan innehåller röda linser som är goda, fiberrika och innehåller ca 25 gram protein per hekto. En perfekt proteinkälla för både vegetarianer och allätare.
Indisk linssoppa med mynta och ingefärsyoghurt, 4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 röd paprika
1 röd chili
1 grönt äpple
Rapsolja till stekning
1 tsk curry
1/2 tsk ingefära
2 kanelstänger
1 krm kardemumma
1 1/2 liter grönsaksbuljong
2 dl röda linser
Hackad färsk persilja
Mynta- och ingefärsyoghurt
2 dl grekisk yoghurt
1 tsk riven ingefära
2 msk hackad mynta
Yoghurt: Rör ihop yoghurt med ingefära och mynta.
Soppa: Kör skalad lök, vitlök och morot tillsammans med urkärnad paprika, chili och äpple i matberedaren. Stek i rapsolja tills det blir mjukt. Lägg i kryddorna och låt dem steka med en stund. Häll i buljong och linser och koka i ca 20 minuter. Rör ner persiljan och servera med mynta-och ingefärsyoghurten.
Måste testa 🙂