Konstigt namn

Dagens middag förberedde jag redan igår på eftermiddagen. Filippa kom ut i köket och frågade vad jag gjorde och jag berättade att jag förberedde morgondagens middag (alltså dagens middag). På frågan vad blir det svarade jag Cordon Bleu eftersom det var det jag lagade till. Oj, vad många gånger det tog innan hon kunde uttala rättens namn. Inte lätt för en som aldrig pratat eller kommit i kontakt med franska språket förut. Cordon Bleu betyder blått band och inom matlagningskonsten står det för ”ett ovanligt raffinerat sätt att tillreda och dekorera mat”.

Det jag gjorde igår var att skiva kassler, ost och ta fram den redan skivade skinkan samt att montera ihop själva ”biffarna” (kött, ost, skinka, ost, kött). Jag förberedde även tillbehöret som var ugnsbakade grönsaker (mmmm, jag fullständigt älskar ugnsbakade grönsaker – övriga familjemedlemmar är inte lika förtjusta även om de äter det) genom att skala och skiva rotfrukter och grönsaker (palsternacka, rotselleri, morot, sötpotatis, potatis, squash, paprika, aubergine och lök). Rotfrukterna la jag i vatten i en bunke och grönsakerna i en plastpåse, in i kylen med allt över natten.

Idag panerade jag ”biffarna” och stekte upp dom i smör i en het panna samt ugnsbakade rotfrukterna och grönsakerna (olika tillagningstid, först in med rotfrukterna ca 20 min, sen in med grönsakerna i ytterligare 20 min, 225 grader). Till maten tog jag även fram och värmde min fantastiska sås samt serverade färska grönsaker.

Helt klart kommer denna rätt att hamna under kategorin Vardagsfavorit. Hur gott som helst!!! Mums!!!

Cordon Bleu, 4 port

8 skivor kassler
8 skivor stark ost
4 skivor rökt skinka

till panering:
1 uppvispat ägg
ströbröd
salt och peppar

smör till stekning

Ta en skiva kassler. Lägg på en skiva vällagrad hårdost på kasslern, sedan en skinkskiva, ytterligare en skiva ost och avsluta med en skiva kassler.  Gör så för alla kasslerbitar.

Knäck ägget på ett fat och vispa lätt. Häll ströbröd på ytterligare ett fat. Blanda ströbrödet med salt och peppear. Doppa först kasslern i ägg och sedan i ströbrödet. Stek gyllene i smör.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.