Kycklinggryta med nybakat bröd

Jag tycker det är svårt med vardagsmaten. Ofta lagar man samma trygga rätter hela tiden eftersom man vet att de fungerar och att alla gillar maten. Det ska gärna gå snabbt att laga också och är det billigt är det plus i kanten.

Jag köper eller får en hel del kokböcker som jag gärna bläddrar i. Jag har prenumererat på Allt om mat och har just nu en provprenumeration på den tidningen samt en provprenumeration på Elle Mat och Vin. Som Ica-kund får jag tidningen Buffé hemskickad. Jag tar alltid hem receptfoldrar från mataffären, surfar på diverse matsidor och matbloggar. Jag testar olika hemskickade matkasse-företag typ Middagsfrid, Linas Matkasse. Kort sagt, försöker hitta ny inspiration och nya rätter att testa. En del rätter går hem och blir nya favoriter för hela familjen, en del rätter gillar bara vi vuxna och vissa rätter dissas av oss alla.

Receptet på kvällens middag hittade jag i senaste Buffé under rubriken Billiga veckan. Valet föll på den Sydfranska kycklinggrytan. Jag hade ingen aubergine hemma men den böts ut mot röd och grön paprika. Både jag och Mattias tyckte maten var jättegod. Till min stora förvåning tyckte Filippa och Gustaf detsamma. I vanliga fall ratar de mat med grönsaker i, men nu åt de med god aptit och båda ville till och med ha mera!

Till maten försökte jag hitta goda frallor i affären. Jag var inne i två olika affärer men de enda frallor som numera verkar säljas är de där man köper per styck ni vet. Inget fel på dom, men de var slut så här i slutet av dagen. Det säljs väl en hel del till frukost och lunch kan jag tänka. Fick vara duktig flicka och baka mina egna frallor. Godare och billigare, men ibland känns det som om jag borde sänka kraven på mig själv en aning. Man behöver inte vara duktig flicka jämt, det är okej att sätta sig ner en stund när man kommer hem efter jobbet och bara ta det lugnt. Men idag blev det som det blev. Brödet var fantastiskt gott. Fluffigt och lätt och mycket välsmakande.

Sydfransk kycklinggryta, 4 port

300 g kycklingfilé
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1 burk hela tomater (400 g)
1 aubergine (ca 300 g)
1 zucchini (ca 200 g)
1 dl syltlök
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
en klick matyoghurt
2 dl vatten

Skär kycklingfilé i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär de gula lökarna i strimlor och vitlöksklyftor i tunna skivor. Stek kycklingen runt om i olivolja i en gryta ca 1 minut. Lägg i lök och vitlök, stek ytterligare ca 3 minuter. Rör då och då. Smula ner hönsbuljongtärningen och tillsätt dragon och timjan. Häll på vatten och burken hela tomater, låt koka ca 5 minuter under lock. Skär aubergine och zucchini i 1 cm stora bitar. Fräs dem i olivolja i en stekpanna ca 3 minuter. Lägg dem i grytan och koka ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt syltlök och spad i grytan. Krydda med socker, salt och peppar. Strö över hackad persilja. Servera med bröd och ev en klick matyoghurt (10 %).

Enkla frallor, 10 st

50 g jäst
25 g smör
2 1/2 dl vatten
1/4 msk salt
1/2 msk socker
6 dl manitoba cream (typ vetemjöl special)

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Knåda degen för hand eller i maskin i 5-10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Dela degen i 10 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 250 grader i ca 7-10 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *